Računalništvo, telefonija
15.05.2021 10:00

Deli z drugimi:

Share

Presedlajte na električni motor

Električna vozila danes postajajo nekaj vsakdanjega. Nič novega ni, če dandanes na cesti opazimo katerega od električnih skirojev, koles, mopedov, motociklov ali osebnih vozil.

Redki so še skeptiki, ki jih je danes treba prepričevati o prednostih električnih vozil. O tem, kje smo in kakšna bo mobilnost prihodnosti, smo se pogovarjali s Primožem Urbančičem, direktorjem podjetja ROTOKS SLOVENIJA, v katerem stremijo v prihodnost, ki bo z uporabo kvalitetnih e-vozil, strojev in opreme, okolju prijazna in bo zagotavljala brezogljični odtis ter zmanjšala količino odpadkov.

Katere so ključne prednosti električnih avtomobilov, motorjev in koles?

Električno vozilo je bolj ekološko, porabi manj, je cenejše za vzdrževanje, ima bistveno manj obrabljivih delov, pospeški so neprimerljivo boljši kot pri tradicionalnih pogonih. Zagovorniki električnih vozil vidimo prednosti v ekonomiji in ekologiji ob sočasnem uživanju v vožnji. Torej na kratko: »economy, ecology, enjoy«.

Kako je s samimi stroški, vzdrževanjem in trajnostjo električnih vozil?

Stroški vzdrževanja električnega vozila predstavljajo 30 % cene vzdrževanja vozila z notranjim zgorevanjem, saj je elektromotor zelo preprost in je sestavljen samo iz dveh glavnih komponent, rotorja in statorja. Zavorne komponente se kljub večji teži vozila kasneje obrabijo, saj je v večini električnih vozil že prisoten sistem rekuperacije zavorne sile v električno energijo, ob čemer se pri zaviranju zavorna energija pretvori v električno in polni baterijo. Trajnost elektromotorja je trikrat daljša kot pri tradicionalnih vozilih, akumulatorji pri motociklih brez problema delujejo tudi po 5 letih uporabe.

Življenjska doba litij ionskih akumulatorjev pri motociklih je običajno 1200 ciklov polnitev, kar pri preračunu (npr. 100 km avtonomije na eno polnitev) znaša 120.000 prevoženih kilometrov. Cena lastništva in strošek vožnje sta pri uporabi električnega vozila do 80 % nižja kot pri primerljivih tradicionalnih vozilih. Tudi registracija električnega vozila je cenejša, saj vsa električna vozila sodijo v najvišjo davčno olajšavo z vidika emisij.

S 01.01.2021 je v Evropi pričel veljati EURO5 standard za emisije tudi v kategoriji motornih koles ter koles z motorjem in s pomožnim motorjem. Velika večina proizvajalcev klasičnih koles z motorjem in koles s pomožnim motorjem je zato v tem letu prenehala z izdelovanjem 2-taktnih pogonskih agregatov prostornine do 50 ccm.

Sta doseg in cena šibki točki tovrstnih vozil?

Večina voznikov mopedov in motociklov v Sloveniji dnevno prevozi nekje med 50 in 100 km, zato doseg pri električnih dvokolesnih vozilih ni šibka točka, saj velika večina že omogoča dnevno zahtevano avtonomijo. Proizvajalci električnih vozil vsako leto lansirajo nove modele z večjim dosegom in enako ceno, iz česar lahko sklepamo, da se cene električnih vozil znižujejo. Problem cene električnih vozil je v količini izdelanih vozil. Dokler ni velikoserijske proizvodnje z vključitvijo robotizirane delovne sile, bodo cene višje kot pri primerljivih tradicionalnih vozilih.     

Kakšna vozila bodo krojila promet čez 10 let?

Razvoj baterij napreduje v smeri hitrejšega polnjenja, s čimer bi se uporaba električnih vozil razširila tudi med zagovornike klasičnih vozil. Kot primer naj omenim električni superšportni motocikel Energica Ego+, ki ima največji doseg 400 km ter možnost hitrega polnjenja od 0 do 85 % napolnjenosti v samo 30 minutah. V kratkem bo italijanski proizvajalec Energica pričel z vgradnjo baterij, ki bodo omogočale hitro polnjenje od 0-85 % napolnjenosti v samo 15 minutah, kar je tudi povprečni postanek tradicionalnega motorista na bencinskem servisu.

Bi izpostavili kakšne izdelke, ki jih ima v ponudbi Rotoks in so še posebej zanimivi?

V Rotoksu imamo v ponudbi samo kvalitetna in preizkušena električna vozila, za katera so na voljo rezervni deli in servis, kot npr. skiroji, kolesa, mopedi, skuterji, motocikli, golf vozila ter 3- in 4- kolesna vozila za invalide, starejše osebe in rekreacijo. Kot primer naj navedemo samo enega od motociklov, ki ga ekskluzivno zastopamo v Rotoksu, gre pa za zgoraj omenjeni visokotehnološki italijanski električni superšportni motocikel Energica Ego+, ki je serijsko izdelan.

Njegove zmogljivosti so neverjetne: od 0-100 km/h pospeši v 2,5 sekunde, razvije 145 KM, poleg tega ima stalni vrtilni moment 215 Nm v celotnem območju vrtljajev motorja. Ego+ ima tudi presunljiv zvok motorja, ki je primerljiv letalskemu turbinskemu motorju. Torej ima vse, kar imajo tradicionalni motocikli, manjka mu samo smrad po bencinu in izpušnih plinih, kar pa seveda ni več predmet primerjave. Redni servisni intervali pri tem superšportniku so samo na vsakih 10.000 km, ko se pregleda in po potrebi zamenja samo zavorne ploščice, gume in olje v zobniškem prenosniku moči.

Več najdete na www.rotoks.si (P.R.)


Prijavi napako v članku