Računalništvo, telefonija
27.03.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Preko portala kupili že več kot pol milijona dovolilnic

.. Govorimo o ribolovnih dovolilnicah, brez katerih si športnega ribolova pri nas ne moremo zamisliti. Do njih lahko pridemo tudi na spletu ..
Preko portala kupili že več kot pol milijona dovolilnic
Preko portala kupili že več kot pol milijona dovolilnic

Zakon o sladkovodnem ribištvu namreč predpisuje, da mora imeti ribič za legalen ribolov v nekem revirju veljavno ribolovno dovolilnico in osebni dokument. Prvo so tradicionalno kupovali v barih ali na sedežu ribiških družin. Če je bilo prodajno mesto zaprto, se je moral ribič pač odpraviti domov.


Prav nedostopnost ribolovne dovolilnice je vodila do ideje, kako bi ribičem olajšali njen nakup, na drugi strani pa ribiškim družinam omogočili, da dosežejo večje število ljudi ter boljši pregled nad upravljanjem voda. Rodila se je ideja o spletni strani, ki bi na enem mestu ponujala možnost nakupa, hkrati pa bi zagotovila tudi druge podatke, ki so potrebni za dober ribolov.

Prvi koraki

Mikro podjetje iz Slovenj Gradca je leta 2013 ponudilo prvo verzijo portala RibiskeKarte.si, preko katerega so ribiške družine ponujale dnevne karte, ribiči pa so jih kupovali in si tako olajšali dostop do tega zakonsko predpisanega dokumenta.

Prva ribiška družina, ki se je pridružila prodaji na portalu, je bila RD Radovljica. Njen gospodar Matej Šparovec je s svojim znanjem veliko pripomogel k izboljšavi storitve. Ta je bila osnovana na upoštevanju njihovih potreb in zahtev s terena.

Enostavna rešitev kompleksnih vprašanj

Storitev je inovativna in uporabna zaradi pametnega prepleta vsebinsko izredno kompleksnih sestavin, primerna pa je za vse tipe uporabnikov, ne glede na njihovo začetno računalniško pismenost.

Najprej so digitalizirali dovolilnico in jo preverili pri državnih organih, nato omogočili intuitiven nakup na vseh napravah. Dodali so široke plačilne možnosti. Osnovno storitev so na željo posamezne ribiške družine nadgradili in ponudili ribičem kompleksnejše dovolilnice. Tako so razvili večdnevne digitalne dovolilnice in celo rezervacijski sistem, ki spominja na spletno rezervacijo hotelske sobe in preko katerega si ribič izbere ribolovno mesto, ki čaka samo nanj.

Ribičem so ponudili prikaz vodostaja, zasedenost revirja skozi informacijo o prodanih dovolilnicah, vremensko napoved, vodnike po revirju. Portal je z uvedbo angleščine, nemščine in italijanščine dobil mednarodno vlogo, saj so ga odkrili številni ribiški turisti iz tujine. Na njihova povpraševanja odgovarjajo v podpornem centru, ki zagotavlja praktično časovno neomejeno odzivnost preko telefona, e-pošte in klepeta v živo.

Edinstveni storitvi v svetu

S sodelovanjem RD Bistrica Domžale in na pobudo njihovega tajnika, dr. Tomaža Lavriča, so pred tremi leti razvili tudi digitalno beležko za ribiške čuvaje, t.i. eČuvaja, pred kratkim pa še prvo elektronsko letno ribolovno dovolilnico. Ko gre čuvaj na obhod, vklopi beležko in vanjo beleži opažanja in opravljene kontrole. Prihrani na desetine administrativnih ur pri analizi podatkov.

Nekaj posebnega je elektronska letna ribolovna dovolilnica. Gre za inovativni izdelek v oblaku in omogoča ribčem, da preko pametnega telefona nadzorujejo svoje ribiško življenje, upravljavcem pa omogoča kakovosten nadzor nad izvajanjem ribolova ter enostavno in popolno izdelavo zakonsko potrebnih statistik. Elektronska letna ribolovna dovolilnica, ki je neposredno vezana na portal RibiskeKarte.si, je edinstven primer digitalizacije ribiške vsebine v svetu.

Portal deluje na načelu brezpapirnega poslovanja. Tudi dovolilnic ni več potrebno tiskati, s čimer prihranijo ogromno papirja ribiči in upravljavci revirjev. Za izjemno dragocene so se izkazale bogate povratne informacije ribičev o stanju posameznih ribjih populacij. Njihovo dobro poznavanje olajša upravljanje s tem pomembnim naravnim virom.

Po sedmih polnih sezonah delovanja se kaže portal RibiskeKarte.si kot tehnološki dosežek celotnega slovenskega sladkovodnega ribištva. Po njegovi zaslugi in vzornem sodelovanju številnih domačih upravljavcev je zgled drugim ribiškim klubom, zlasti po Evropi in v Severni Ameriki. Več na www.ribiskekarte.si (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več