05.11.2012 10:13
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preizkus dveh Applovih prenosnikov

MacBook Pro se lahko pohvali z odličnim zaslonom, še posebej različice Retina.
MacBook Pro se lahko pohvali z odličnim zaslonom, še posebej različice Retina.

Že bežen sprehod po trgovini z računalniško opremo nam, da vedeti, da je izbira na tržišču prenosnih računalnikov izredno velika. V zadnjem času tudi na področju t.i. ultrabookov. Toda iz te ponudbe vsekakor izstopajo računalniki podjetja Apple. Deloma zaradi priznanega in uveljavljenega porekla, seveda pa tudi zaradi odlične kvalitete izdelave in Applovega čuta za podrobnosti. Kot proizvajalec tudi Apple seveda ni popoln, kar mu radi očitajo vsi, ki ga iz tega ali onega razloga ne marajo, a roko na srce, če njihovi izdelki ne bi bili kvalitetni, gotovo ne bi imeli tolikšne baze zagrizenih privržencev.

Imeli smo priložnost testirati dva Applova prenosna računalnika, in sicer manjšega 13” MacBook Air ter njegovega večjega brata MacBook Pro z zaslonom Retina. Kakor boste videli v nadaljevanju, računalnika sicer imata svoje pomanjkljivosti, vendar gre v celoti gledano za odlično zaokrožen izdelek, tako kakor smo od Appla že vajeni. Žal pa ima odličnost svojo ceno, kar se odraža predvsem pri modelu Pro z Retina zaslonom.

Zgodba prenosnih računalnikov MacBook Air se je pričela januarja leta 2008, ko jih je zdaj že pokojni Steve Jobs pokazal širši javnosti. Sredi leta 2009 se je družini pridružil še MacBook Pro, ki se je lahko pohvalil s hitrejšim procesorjem in še nekoliko bolj vzdržljivo baterijo.

Sredi letošnjega leta sta izšli najnovejši verziji, imenovani MacBook Air 5,1 ter MacBook Pro 9,1.

Manjši 11,6” model poganja Intelov procesor Core i5 s frekvenco 1,7 GHz in ima 64 GB pomnilnika ter 64 ali 128 MB pogon SSD. Večji 13,3” model prav tako poganja procesor Core i5, a tokrat s frekvenco 1,8 GHz. Kot manjši model ima tudi ta 4 GB pomnilnika, na voljo pa je bodisi s 128 ali 256 GB SSD pogonom.

MacBook Pro pa je moč dobiti z zaslonom Retina ali z običajnim zaslonom, kar je nekoliko cenejša opcija. Modele z oznako Pro poganjajo Intelovi procesorji Core i7 s frekvencami od 2,3 do 2,7 GHz. Dobiti jih je moč s 4 ali 8 GB pomnilnika in s pogoni SSD ali običajnimi trdimi diski. Prostornina pogonov pa je od 256 GB do 750 GB.

Še opomba za tiste, ki se prvič odločate za nakup Applovega prenosnika. Vsi, ki ste že uporabljali Applove prenosnike veste, da imajo ti navadno nekoliko drugače označene nekatere tipke na tipkovnici in tako potrebujejo nekaj časa za privajanje. Oziroma bolje rečeno, nekaterih tipk nimajo označenih, vsaj tako je bilo pri testiranem modelu. Predvsem tu leti graja na težavnost dostopanja do posebnih znakov, ker ti v večini niso označeni. Tako je na začetku cel podvig najti že “@”. Ta se skriva pod kombinacijo tipk alt+shift+2. Naj to služi zgolj kot opozorilo za tiste, ki razmišljate o nakupu Applovega prenosnika, ne v smislu odvrnitve od nakupa, pač pa kot nasvet. Ko boste torej na tipkovnici neuspešno iskali posebne znake naj bo Google vaš prijatelj. Tistim, ki ste že vajeni Applovih tipkovnic pa to seveda ne bo predstavljalo težav. Drugače pa si tipkovnica zasluži vso pohvalo. Tipkanje je udobno in tipke kvalitetne. Še posebej je odlična osvetlitev tipkovnice oziroma tipk, ki s tem omogoča udobno tipkanje tudi ponoči, ne da bi morali imeti prižgano luč. Komor pa osvetlitev tipkovnice na ugaja pa jo seveda lahko tudi izklopi.

Sedaj pa preidimo k najpomembnejši stvari, to je uporabniška izkušnja. Tu Applu ni česa očitati, oba modela prenosnikov imata odlično ohišje iz aluminija in sta za svoj velikostni razred zelo lahka in tanka, kar ju naredi odlična za prenašanje naokoli. Sploh manjši in cenejši Air je tako odlično orodje za poslovneže, ki so veliko na poti pa tudi za študente, ki si ga lahko privoščijo. Druga zgodba je model Pro z retina zaslonom, ki je namenjen profesionalcem, ki se ukvarjajo z grafiko, kar pove že njegova cena.

Naj pa na tem mestu povem, da je Retina zaslon resnično odličen in slika ostra kot britev. Potrebno je vedeti le, da mora za popoln izkoristek zaslona tega podpirati tudi programska oprema. Pri programih, ki Retine ne podpirajo izboljšav ne boste opazili. Je pa seveda teh programov čedalje več, tako da se vam ni potrebno bati, da bi odličen zaslon ostal neizkoriščen.

Tudi sama hitrost delovanja je bila pri obeh modelih odlična, k temu seveda prispeva tudi pogon SSD, ki je hitrejši od običajnih trdih diskov in seveda povsem tih, saj nima gibljivih delov.

Na tem mestu pa naj vendarle opozorim še na eno pomanjkljivost, oziroma bolje rečeno kompromis, ki so ga bili primorani sprejeti Applovi inženirji. V stilu nekaterih ultrabookov tudi MacBook Air nima optične enote, kar bo nekoliko otežilo življenje tistim, ki pogosto uporabljate DVD-je ali CD-je.

Velja pa pohvaliti odlično baterijo, ki pri MacBook Air v navezi z OS X zdrži tudi okoli 6 ur. Kot nalašč za tiste, ki ste veliko na poti in za študente, ki ga bi radi uporabljali na predavanjih. Težava pri baterijah je le, da so vgrajene v sam prenosnik in se jih tako ne da preprosto zamenjati, kar precej poveča strošek, ko se ta iztroši in jo je potrebno zamenjati. K sreči pa se to naj ne bi zgodilo prej kot nekje po treh letih normalne uporabe, lahko celo kasneje. Je pa podobna zgodba žal z drugimi sestavnimi deli. Prenosnikov tako ni moč preprosto nadgraditi, saj ampak mora to opraviti pooblaščen Applov servis, kar seveda prinese dodatne stroške. Izvijač za odpiranje ohišja je denimo nestandarden, tudi v kolikor ga uspemo dobiti pa si z njim kaj dosti ne bomo mogli pomagati. Pomnilnik je namreč spojen z osnovno ploščo, pogon SSD pa je nestandarden, kar pomeni, da ga ne moremo preprosto zamenjati z novim, prostornejšim.

Je pa vsekakor pohvalno, da je Apple končno storil korak naprej in pogon USB nadgradil na verzijo 3.0.

Kaj torej reči za zaključek in ali se nakup izplača? Ponudba ultrabookov na tržišču je vsak dan večja, pa vendar je težko najti izdelek, ki bi bil vsebinsko tako lepo zaokrožena celota kot Applovi prenosniki. Z njihovim nakupom tako vsekakor ne morete zgrešiti. Le pri modelih Pro z Retina zaslonom se vprašajte, če ga res potrebujete, saj njihova cena sega od dobrih 2.000 pa tja do 3.000 evrov. Cena MacBookov Air pa je precej bolj dosegljiva se prične že pri dobrih 1.000 evrih, odvisno seveda od izbrane konfiguracije.


Prijavi napako v članku