Računalništvo, telefonija
10.12.2014 09:12
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pregled očesa kar z mobilnikom

Za pregled očesa bo kmalu zadoščal le pametni mobilni telefon.
Za pregled očesa bo kmalu zadoščal le pametni mobilni telefon.

Na svetu je kar 39 milijonov slepih, 256 milijonov pa jih trpi zaradi slabovidnosti. Še bolj vznemirljiv pa je podatek, da bi lahko kar 80 odstotkov ljudi rešilo svoje težave z vidom, če bi jim bila na voljo ustrezna zdravstvena oskrba. Ker si ne morejo vsi ljudje privoščiti dragih okulističnih pregledov ali zdravstvene ustanove nimajo denarja za nakup ustrezne zdravstvene opreme, je razvojna skupina Peek Vision predstavila nadvse zanimivo napravo, ki jo lahko povežemo kar s pametnim mobilnim telefonom. Zdravnikom omogoča, da opravijo pregled očes na sila enostaven in cenovno ugoden način.

Naprava je grajena na osnovi namenskih leč in namenskih svetil, ki poskrbijo za ravno pravšnjo povečavo in osvetlitev roženice očesa, vse skupaj pa dopolnjuje namenska programska oprema. S pametnim mobilnim telefonom lahko zdravnik zajame visokoločljivo fotografijo očesa in po potrebi pridobi še drugo mnenje. S tovrstno napravo lahko zdravniki zgolj s pregledom očesa ugotovijo še vrsto drugih bolezni, kot so sladkorna bolezen, malarija, meningitis in še mnogo drugih.

Raziskovalna skupina podjetja Peek Vision zatrjuje, da lahko zdravniki z njihovo napravo opravijo do tisoč okulističnih pregledov dnevno, kar je nedvomno pohvale vreden dosežek. Izjemno uporabna naprava za pregled očesa pa bo na voljo le, če bo podjetju Peek Vision na spletnem portalu IndieGoGo uspelo zbrati zagonska sredstva v vrednosti preračunanih 90 tisoč evrov. Prve naprave pa naj bi bile na voljo oktobra 2015.


Prijavi napako v članku