Računalništvo, telefonija
06.09.2008 09:59
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Porast lažnih protivirusnih programov, ki ogrožajo računalnike

Laboratoriji Pande Security za odkrivanje in analizo škodljivih programov so zaznali porast v izdelavi škodljivih programov v obliki lažnih protivirusnih programov, ki jih uporabljajo kiber kriminalci z namenom, da bi prevarali uporabnike.

Te aplikacije, ki so jih v Pandinih laboratorijih poimenovali oglasna sporočila, se izdajajo za protivirusni program. Pogosto se pojavljajo na internetu v obliki brezplačnega prenosa in namestitve programa. Prav tako so lahko skriti v drugih datotekah, ki jih uporabniki prenašajo z interneta, vključno z glasbenimi in video datotekami.

Ko pridejo enkrat v sistem, je za njih značilno naslednje vedenje: uporabniku (ki se največkrat sploh ne zaveda, da je omenjena aplikacija nameščena na njegov računalnik) povedo, da je bil odkrit virus. Nato jih povabijo, da si kupijo celotno različico protivirusnega programa, da bi z njim lahko dezinficirali svoj računalnik (primer takšnega lažnega protivirusnega programa si lahko ogledate na spletu).

V primeru, da uporabnik ne sledi prevari in ne kupi lažnega protivirusnega programa, se mu začnejo prikazovati obvestila o neobstoječih okužbah in različni pojavni meniji, ki uporabnika vabijo k nakupu varnostne programske opreme. Ta v resnici ne deluje in ne odkriva ter ne odstranjuje nobenih virusov. V primeru da uporabnik program kupi, plača za popolnoma neuporaben program. To je način na katerega kiber kriminalci dosežejo svoj cilj – služijo na račun prevar s škodljivimi programi.

Poleg tega ti programi uporabniku največkrat onemogočijo, da bi lahko resnično preveril ali je njegov računalnik okužen ali ne, saj navadno poskušajo blokirati internetne strani pravih on-line protivirusnih programov, varnostnih podjetij, itd.


Prijavi napako v članku