Računalništvo, telefonija
08.08.2017 17:00

Deli z drugimi:

Share

Priljubljeni VPN obtožen kršenja pravic uporabnikove zasebnosti

Priljubljeni VPN obtožen kršenja pravic uporabnikove zasebnosti
Priljubljeni VPN obtožen kršenja pravic uporabnikove zasebnosti

Popularna VPN storitev Hotspot Shield je prejela obtožbe, da naj bi zavajala svoje uporabnike in kršila obljube “popolne anonimnosti”. Zasebna odvetniška družba je v sodelovanju s Federal Trade Commission (FTC) izpolnila pritožbo in sedaj čaka na naslednje korake. Center for Democracy and Technology (CDT) je v ponedeljek izpolnil 14 strani dolgo pritožbo, v kateri organizacija obtožuje Hotspot Shield in starševsko podjetje AnchorFree, da so v večih primerih kršili zasebnost uporabnikov, saj so brez dovoljenja delili njihove podatke in preusmerjali spletni promet. Tukaj seveda ne gre za slučaj, saj je podjetje zelo jasno postavilo cilje, ki naj bi jih dosegli s sumljivimi aktivnostmi.

CDT je pod drobnogled vzel način, na katerega je Hotspot shield oglaševan in na katerega se predstavlja potencialnim uporabnikom. Popularni VPN obljublja, da ne bo sledil, zbiral ali prodajal podatke uporabnikov, hkrati pa naj bi ščitil internetni promet z uporabo šifrirane povezave. Glede na ugotovitve CDT-ja in raziskovalcev Carnegie Mellon University, Hotspot Shield ne zadošča prej izpostavljenim pogojem, kajti vse te podatke o aktivnostih uporabnikov prodaja oglaševalcem.

Glede na pritožbo, Hotspot Shield lahko brez težav preusmeri uporabnika na partnerske spletne strani, med katerimi je velika večina oglaševalskih. Torej glavni namen VPN-ja je v tem primeru popolnoma razvrednoten. Cilj je seveda ustvariti dobiček za AnchorFree, vendar se moramo zavedati, da se s takšnimi potezami ogrozi varnost uporabnikovih podatkov. V dokumentu CDT-ja je med drugim izpostavljeno tudi to, da je Hotspot Shield ravnal neskladno s pravili elitne verzije storitve. Torej uporabniki, ki so plačali za “elitno” verzijo VPN-ja in so med drugim uporabljali svoje kreditne kartice za plačilo, so po tem bili deležni raznih poizkusov zlonamernih napadov.

Glede na to, kako zelo priljubljen je VPN Hotspot Shield in AnchorFree, je takšna obtožba velik problem. Le kdo bo želel uporabiti VPN, katerega obtožujejo “nepoštenih in zavajajočih praks”? Glede na podatke trgovine Mac App Store je Hotspot Shield pri 500 milijonih prenosih. Android verzija aplikacije pa se trenutno nahaja med 50 in 100 milijoni, od tega je aplikacija prejela milijon recenzij s povprečno oceno 4.2. Kot lahko vidimo je dotični VPN eden najpopularnejših VPN-jev na trgu in vse te obtožbe, ki letijo na samo bistvo delovanja, torej varnost uporabnikov, je Hotspot Shield postavilo pred veliko težavo.

Standardni VPN omogoča napravi, da pošilja in prejema informacije po javnih omrežjih kot da bi bile povezane na zasebna omrežja. Zakrije uporabnikovo lokacijo in ustvari šifrirani “tunel” informacij od uporabnikove naprave, do VPN-ja in obratno. S filtriranjem informacij skozi server, VPN ščiti podatke pred vsemi, ki so v dotičnem javnem omrežju, med drugim tudi pred ponudniki internetnih storitev.

VPN omrežja so doživela velik porast v rabi po tem, ko je ameriški kongres zaostril varnostne ukrepe glede internetne rabe in rabe osebnih podatkov spletnih uporabnikov. Hotspot Shield ni prvi VPN, ki je doživel podobne obtožbe. Leta 2015 je VPN Hola prejel kritike, saj naj bi podobno kot Hotspot Shield prodajal podatke uporabnikov.


Prijavi napako v članku