Računalništvo, telefonija
16.09.2017 14:38
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Polaroid izdal prenovljeno verzijo legendarnega fotoaparata

Polaroid izdal prenovljeno verzijo legendarnega fotoaparata
Polaroid izdal prenovljeno verzijo legendarnega fotoaparata

Leta 2008 je Polaroidu grozilo večno slovo, zadnja tovarna podjetja se je prodajala in hkrati se je prekinila proizvodnja polaroidnega filma. Podjetje z imenom Impossible Project je vstopilo v to krizno obdobje Polaroida in začelo s proizvodnjo lastnega polaroidnega filma.

Devet let kasneje drži Polaroid v lasti največji delničar podjetja Impossible Project, podjetje pa se vrača z novo znamko in prvo kamero v “drugem življenju”. V četrtek Polaroid praznuje 80. obletnico nastanka in takrat bo uradno predstavljena znamka Polaroid Originals. Predstavljeni bodo vsi produkti Polaroida, med katerimi najdemo tudi originalni kvadratni format filma. Preostanek podjetja Polaroid bo zaživel znotraj drugega podjetja.

Omenjena novonastala blagovna znamka pripravlja izid fotoaparata OneStep 2 (na sliki), ki je v bistvu kamera oblikovana na temeljih Polaroidovega originala in po mnenju nekaterih, najbolj znana instantna kamera vseh časov. OneStep 2 takole na prvi pogled izgleda zelo podobno originalu, ima ravno dno, ki predstavlja ohišje prostora za film, celotna kamera je tipične kvadratne oblike, na voljo pa bo v beli in grafitni barvi. Kar se tiče tehnologije je OneStep 2 skorajda identična naprava kot original, saj je opremljena z enako tehnologijo kot slavna Polaroidna kamera – preprosto pritisnemo sprožilni gumb in fotografijo dobimo natisnjeno v trenutku.

Kaj je torej drugačnega na novem OneStep 2 fotoaparatu? V podjetju Polaroid Originals so napravo opremili z nekaj manjšimi modernimi okraski: izboljšana leča, ki omogoča kvalitetnejše “close-up” fotografije, vgrajeni “flash”, USB polnjenje, baterijo, ki z enim polnjenjem drži do 60 dni in časovnik. Poleg teh lastnosti ni nobenih večjih presenečenj, saj je OneStep 2 ostal več ali manj analogen fotoaparat kot predhodnik.

“Za nas je OneStep 2 bil v največji meri poizkus vrnitve v preteklost z nekaj modernimi okraski. Ko je Polaroid izumil instant fotografijo, je naredil revolucijo na področju fotografije in to smo želeli obuditi”, je zatrdil Oskar Smolokowski, generalni izvršni direktor podjetja Polaroid Originals. Za Business Insider je še povedal, da je Polaroid bil sploh prvi, ki je razmišljal v smer instantne fotografije, torej fotografije, kjer pritisnemo sprožilni gumb in takoj dobimo fotografijo.

Novi fotoaparat OneStep 2 bo stal 99.99 ameriških dolarjev, na voljo za prednaročila pa bo takoj ob izidu v četrtek. OneStep 2 bomo lahko naročili preko spleta, vsaj na začetku pa bo na fizičnih lokacijh na voljo zgolj v trgovinah Best Buy in Urban Outfitters po ZDA.

Polaroid Originals je poleg nove kamere pripravil še novo izdajo filma, ki bo kompatibilen z novo napravo OneStep 2. Smolokowski meni, da bodo ljudje kupili OneStep 2 in ne recimo Fujifilmovega konkurenta Instax, ravno zaradi filma. Ravno ta naj bi predstavljal tisto ključno sestavino znamke Polaroid. “Film ima neko svojo dušo in je resnično unikaten – je celo stvar, ki je inspirirala Instagram filtre, hkrati pa je Instagram ravno zaradi Polaroida presedlal nazaj na svoj stari logo”, je razložil Smolokowski. Polaroid doda fotografiji nek “faktor X”, je originalna, ikonična in posebna, vse to ravno zaradi edinstvenega filma in kamere.


Prijavi napako v članku