Računalništvo, telefonija
06.05.2018 13:53
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametno okno, ki slepim med vožnjo omogoča opazovanje okolice

Pametno okno, ki slepim med vožnjo omogoča opazovanje okolice
Pametno okno, ki slepim med vožnjo omogoča opazovanje okolice

Večurna vožnja z avtomobilom za mnoge predstavlja svojevrstno doživetje, saj lahko uživajo v pogledu na naravo, številne znamenitosti v mestih, zanimive arhitekturne dosežke in še bi lahko naštevali. Tega privilegija pa žal nimajo slepi in slabovidni, ki se morajo ponavadi zadovoljiti zgolj z opisom videnega. Da bi lahko tudi ta skupina potnikov uživala med vožnjo, so pri podjetju Ford razvili napravo, ki so jo poimenovali “Feel the View“. Gre za posebno napravo, ki lahko vsako okno avtomobila spremeni v pametno in omogoča slepim in slabovidnim, da okolico občutijo kar z dotikom.

Naprava “Feel the View” deluje na način, da najprej sliko iz okolice pretvori v črno-belo sliko z visokim kontrastom. S pritiskom na gumb naprava sliko »prikaže« na oknu avtomobila z uporabo posebnih diod LED. Ko slepa ali slabovidna oseba premika prste po oknu, čuti vibracije, pri čemer različni barvni odtenki predstavljajo različno stopnjo vibracije. S tem si lahko slepa ali slabovidna oseba v mislih predstavlja pokrajino, pa čeprav je ne more čisto zares videti.

Inovativni sistem “Feel the View” so pripravili pri italijanski podružnici podjetja Ford, in sicer v sodelovanju s podjetjem GTB Roma in startup podjetjem Aedo, ki je specializirano za izdelavo naprav, ki so namenjene slepim in slabovidnim. Čeprav je novost še vedno v prototipni fazi, so inovatorji prepričani, da bi lahko naprava bila nared za prodajo še pred koncem letošnjega leta.


Prijavi napako v članku