Računalništvo, telefonija
16.10.2016 08:06
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni zabojnik za smeti, ki vas nauči pravilno reciklirati

Pametni zabojnik za smeti, ki vas nauči pravilno reciklirati
Pametni zabojnik za smeti, ki vas nauči pravilno reciklirati

Morda se vam zdi, da je odločanje o tem, kaj reciklirati in kaj ne, lahka odločitev, vendar določeni materiali, ki jih ljudje dojemamo povsem samoumevno, zaslužijo posebno obravnavo. Če želimo zares odgovorno ravnati z odpadki in nam ni vseeno za okolje, ne moremo metati vseh stvari v isti koš. Plastične posode in “mikrovalovne” večerje lahko recikliramo, prav tako lahko recikliramo kartonaste škatle. Kaj pa recimo plastična folija, ki prekriva te škatle? Lahko plastični zamašek plastenke recikliramo istočasno kot plastenko? Eugene, pametni zabojnik za smeti francoskega podjetja Uzer, odgovarja na vsa takšna in podobna vprašanja.

Eugene deluje tako, da skenira UPC (Universal Product Code) embalaže, ki jo želimo odvreči v smeti. Majhen ekran na vrhu zabojnika nam pove, katera embalaža je primerna za reciklažo in katera ne. Za primer vzemimo plastenko, kjer bo Eugene razločil, da je plastenka primerna za reciklažo, medtem ko zamašek ni in ga je zato potrebno vreči stran. Kljub temu da je trend ločevanja odpadkov vedno bolj vseprisoten, ljudje še vedno ne opravljajo svoje naloge tako, kot bi morali. Zelo pogost razlog za to je, ker preprosto ne vedno, kam spada določena zadeva. Eugene pa priskoči na pomoč ravno v teh primerih, ko je človek v dilemi.

V današnjih dneh si mora praktično vsak produkt, ki se predstavlja kot “pametni”, ta naziv prislužiti. Eden najpogostejših kriterijev za ta naziv je kompatibilna aplikacija za pametne telefone in Eugene na tej točki ne razočara. Aplikacija deluje tako na iOS sistemih kot tudi na Androidovih pametnih telefonih, glavna ideja aplikacije pa je, da spremlja uporabnikov vpliv na okolje glede na to, kaj in koliko je uspešno recikliral. Poleg tega spremlja, katere izdelke uporabnik vrže v smeti in jih avtomatsko doda na nakupovalni seznam za naslednji nakup. Eugene ponuja tudi opcijo, da izdelke, ki se sproti pojavljajo na nakupovalnem seznamu, naroči preko spleta. Vsi tisti, ki nekoliko bolj spremljate svojjedilnik, Eugene za vas spremlja tudi nutricionistične informacije hrane in tako pazi na vaše telo.

Po pričevanju prvega moža podjetja Uzer, Clémenta Castellia, naj bi znamke razmišljale v smeri popustov za tiste uporabnike, ki recimo reciklirajo določeno količino njihovih produktov. To bi pomenilo, da uporabnik, ki reciklira veliko količino plastenk in pride do neke določene količinske meje, ob naslednjem nakupu prejme določen popust. Seveda obstaja še kar nekaj marketinških prijemov, ki bi obogatili uporabniško izkušnjo rabe Eugena, vendar kot kaže, gredo pri podjetju Uzer korak za korakom.

Eugene je trenutno v postopku zbiranja sredstev na francoskem ekvivalentu Kickstarterja, ki se imenuje KissKissBankBank. Podbno kot pri vsaki taki kampanji je eden glavnih ciljev podjetja tudi pridobitev sponzorstev. Uzer načrtuje, da bo do januarja letos že pripravljen na prodajo zabojnikov, hkrati pa razmišljajo v smeri novih produktov, ki za zdaj ostajajo še skrivnost.


Prijavi napako v članku