Računalništvo, telefonija
02.12.2016 15:18
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametna ura, ki prepozna česa se dotikamo

Pametna ura, ki prepozna česa se dotikamo
Pametna ura, ki prepozna česa se dotikamo

Raziskovalci na Carnegie Mellon University so uspeli sprogramirati pametno uro LG G tako, da ta sedaj prepozna česa se dotikamo. ViBand koncept uporablja akselerometer, ki v primeru ViBanda deluje s 4000 Hz, kar je precej več od 100 Hz, kolikor je značilno za navadne pametne ure. To pomeni, če objekt vibrira – recimo palični mešalnik, avtomobil ali kitara – potem ViBand prepozna “input” in identificira kaj počnemo v realnem svetu. Morda se zadeva sliši zapletena, vendar boste ob ogledu spodnjega videa lahko bolj praktično dojeli bistvo novega koncepta.

Za to, da ViBand prepozna objekt ni nujno, da je ta električni, vsi objekti pa prav tako ne pridejo v poštev. ViBand je dovolj “pameten”, da ugotovi, če držite kaj kar bazira na mikro vibracijah, tehnologija pa lahko celo prepozna, če recimo drgnete dva prsta, ploskate z dlanmi itd.

Tehnologija, ki je v ozadju te pametne ure je znana kot “bio-akustično” čutenje. Gierad Laput, Robert Xiao in Chris Harrison, člani raziskovalne ekipe, verjamejo, da bi lahko ta tehnologija zamenjala RFID (radio-frequency identification in QR kode za detektiranje realnih objektov. “Vibro-tagi” bi lahko bili postavljeni na vrata, kar bi lahko bila dobra alternativa protokola iBeacons.

Harrison je za portal TechCrunch podal nekaj dodatnih podrobnosti glede potenciala senzorja: “To kar je posebej zanimivo je, da lahko uporabljamo roko kot nek podaljšek senzorja. Dejansko lahko detektiramo kateri objekt držite takoj ko ga zagrabite, prav tako pa lahko ugotovimo ali ste v avto, kuhinji ali kje drugje …”. Ne samo to, ViBand koncept bi lahko bil uporabljen kot nadgradnja Android Wear pametne ure in Tizen ur kot je Samsung Gear S3. Apple Watch bi najverjetneje predstavljala večji zalogaj.

Harrison je še dodal:” Številni ljudje so pristopili do nas in bili navdušeni nad idejo, kajti večina se jih niti ni zavedala, da je kaj takega sploh mogoče. Trenutno se pogovarjamo s potencialnimi partnerji!”.


Prijavi napako v članku