Računalništvo, telefonija
10.02.2017 17:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odkrili revolucionarno metodo tiskanja z uporabo UV svetlobe

Odkrili revolucionarno metodo tiskanja z uporabo UV svetlobe
Odkrili revolucionarno metodo tiskanja z uporabo UV svetlobe

Nova metoda tiskanja z uporabo UV svetlobe naj bi bila veliko cenejša in okolju prijaznejša od tradicionalne metode tiskanja, ki jo poznamo in uporabljamo danes. Znanstveniki so razvili posebno prevleko iz nanodelcev, ki jo z lahkoto nanesejo na navaden papir, ta pa potem pod UV svetlobo spremeni barvo. Ko je prevleka segreta na 120°C, je spremembo barve mogoče obrniti tudi v nasprotno smer, kar omogoča, da isto podlago uporabimo kar 80-krat.

Ekipa raziskovalcev, ki jo sestavljajo znanstveniki s Kitajske in ZDA, trdi, da je njihova nova tehnika tiskanja revolucionaren napredek, saj se lahko uporablja tako za tiskanje časopisov in revij kot tudi povsod drugod. Pravijo, da gre za ekonomičnost najvišje stopnje. S to tehniko bi lahko privarčevali na barvi in papirju, poleg tega pa seveda tudi na stroških recikliranja in upravljanja s papirnimi odpadki.

Eden od raziskovalcev, Yadong Yin, je za Science Alert povedal, da poseben papir, na katerega lahko tiskamo s pomočjo svetlobe, ni na dotik popolnoma nič drugačen od navadnega papirja, vendar pa lahko nanj tiskamo večkrat znova, ne da bi za to potrebovali dodatno barvo.

Yin je prepričan, da bo imelo njihovo delo enormne ekonomske in okoljske posledice za sodobno družbo. V prej omenjeni prevleki sta združeni dve vrsti nanodelcev: prusko modra (moder pigment, ki se uporablja v barvah in postane brezbarven, ko mu dodamo elektrone) ter titanijev dioksid – TiO2 (fotokatalitični material, ki pospeši kemično reakcijo z UV svetlobo). Če ti dve substanci združimo skupaj, dobimo trdno, modro prevleko. Ko dodamo UV svetlobo, začenjo delci TiO2 sprožati elektrone, ki spremenijo prusko moder pigment v brezbarvnega. Ta metoda tako dejansko natisne prazne prostore strani.

Znanstveniki zatrjujejo, da natisnjena vsebina na podlagi drži približno pet dni, potem pa začne bledeti. Ta proces bledenja in vračanja v prvotno stanje se da pospešiti ob dodajanju topolote. Pričakujemo lahko, da bo dotična tehnologija tiskanja na komercialni ravni zelo poceni, saj se prevleka zelo hitro nanese na navaden papir. Če k temu dodamo dejstvo, da lahko eno stran uporabimo 80-krat, ne da bi kupovali kakršnokoli barvo, vidimo potencial za komercialno rabo. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na okolje. Zgolj v ZDA se namreč letno poseka 68 milijonov dreves, da imamo v pisarnah lahko cele kupe papirja, s katerim le redko ravnamo odgovorno.


Prijavi napako v članku