Računalništvo, telefonija
21.05.2014 07:40

Deli z drugimi:

Share

Obvladovanje stresa za telebane

Čisto nov in aktualen priročnik, ki vam bo brez posebnega napora pomagal, da se otresete te novodobne 'nadloge'!
Nasvet iz knjige: Na dan se sekirajte le 20 minut!
Nasvet iz knjige: Na dan se sekirajte le 20 minut!

Stres je pojem, ki se vse bolj intenzivno tihotapi v življenje slehernega človeka. Precej alarmanten je podatek, da je v zadnjih nekaj letih kar 70 do 80 odstotkov obiskov pri zdravniku povezanih s stresom. Stopnja stresa se še posebej povečuje na delovnem mestu, na kar opozarja tudi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Duševne težave, ki jih povzroča stres na delovnem mestu, so namreč vse pogostejše in odstotek strmo narašča.

Včasih pred zvermi, danes bežimo pred stresom

Da stres ni samo izgovor za slabo počutje in nemir, dokazujejo znanstvene raziskave, ki pojasnjujejo, kako se le ta sproži. Ko smo vpleteni v izrazito negativen ali boleč dogodek, nam možgani sporočijo, naj se pripravimo na nevarno situacijo. To reakcijo strokovnjaki imenujejo boj ali beg. Takrat se v telesu sprožijo reakcije, kot so pospešeno bitje srca, hitro dihanje, motnje zavesti, zmanjšana pozornost, ohromitev. Na negativen stres se ljudje odzovemo z negativnimi čustvi, kot so žalost, zaskrbljenost, pretirano izčrpanost in brezvolje. Včaih se je takšna reakcija pojavila že v pradavnini, ko je jamski človek bežal pred divjimi zvermi in je bila v funkciji ohranitvenega nagona oziroma preživetja.

Kako vam lahko pomaga telebanski priročnik Obvladovanje stresa za telebane?

Poleg tega, da se boste spoznali z različnimi sprostitvenimi tehnikami, z meditacijo, preprosto samohipnozo, se naučili, kako obvladovati čas in veščine boljšega organiziranja, se boste s pomočjo Obvladovanja stresa za telebane naučili tudi učinkovitega soočanja s skrbmi, ki vam tako pogosto grenijo vsakdan. Po korakih se boste naučili merjenja stresa, določiti stopnjo stresa in se spoznati z majhnimi triki, ki zagotavljajo velike spremembe. Obvladovanje stresa za telebane je vodič, ki vas bo varno usmerjal skozi zmedo različnih možnosti obvladovanja stresa. Z njegovo pomočjo boste postali vešči učinkovitega obvladovanja in zmanjševanja stresa v svojem življenju. Knjiga zajema dobesedno vse pomembne vidike obvladovanja stresa. Ob branju boste dokončno spoznali, od kod izvira stres, kako vpliva na vas in, kar je najpomembnejše, kako si lahko pomagate. Knjiga predstavlja različne načine za sproščanje telesa, umirjanje uma in sproščanje napetosti, ki jo prinaša preobilica stresa. Naučili se boste, kako nadzirati jezo, biti manj zaskrbljeni, in si ustvariti način življenja, ki mu stres ne more do živega.

Kaj pravijo strokovnjaki, ki so sodelovali pri knjigi?

Avtor knjige Allen Elkin: Obvladovanje stresa za telebane je napisal priznani strokovnjak za stres Allen Elkin iz New Yorka, ki vas korak za korakom vodi preko prepoznavanja virov stresa do njegovega veščega obvladovanja. Eden njegovih najljubših citatov je slavni rek Benjamina Franklina: Nič v tem življenju ni gotovo – razen davkov in smrti! Kot pravi, se je pri pisanju knjige kar se da trudil, da program obvladovanja stresa za vas ne bi pomenil dodatnega stresa. »Skušam biti kar se da praktičen in realističen, zavedam se, da bržkone ne boste mogli dvakrat na dan meditirati po 20 minut in ohraniti zaposlitve. In čeprav sem prepričan, da bi osebni šofer, prekrasna hiška na deželi ali gospodinjska pomočnica vsekakor zmanjšali vašo raven stresa, se zavedam tudi, da to morda presega vaše možnosti – ali moje, če smo že pri tem!«

Adil Huselja, univ. dipl. sociolog

avtor strokovnih člankov in predavatelj stres managementa: Odgovorno, temeljito in iskreno poglejte v ogledalo lastnega življenja, prepoznajte tiste reči, ki rušijo vaše notranje ravnovesje in duševni mir. S prevzemom odgovornosti za svoje življenje boste poleg zavedanja prejeli tudi moč, da lahko vsako stvar, ki vas moti in tako ali drugače negativno vpliva na vaše počutje in zdravje, spremenite ali odpravite. Stres ni nobena izjema in pri tem vam želim obilo uspeha.

Strokovna recenzentka knjige, dr. Lilijana Šprah, univ.dipl. psih. Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Družbenomedicinski inštitut:

Priročnik je zasnovan tako, da ga lahko bralec prebira po vrsti od začetka do konca ali pa se posveti zgolj tistim poglavjem, ki ga še posebej zanimajo. V knjigi bodo našli koristne informacije tako tisti, ki se profesionalno ukvarjajo s problematiko stresa kot tisti, ki jih to področje zanima ali pa želijo omejiti učinke stresa v svojem zasebnem ali poklicnem življenju ter oblikovati takšen program obvladovanja stresa, ki bo ukrojen po njihovi meri. Knjiga Obvladovanje stresa za telebane si zasluži biti del knjižnice, ki ni zgolj postavljena na polico. Zato knjigi želim srečno pot med slovenske bralce v upanju, da jim pomaga odpreti drug zorni kot gledanja na stresne situacije: vsakodnevni stres ni zgolj vir groženj in pesimizma ampak lahko postane tudi nova priložnost ter izziv!

Helena Pleslić, strokovna sodelavka v službi za organizacijo in kadre, DARS:

Proti stresu ne obstaja cepivo, a verjamem, da ga lahko nadomesti ta priročnik in prinese odpornost proti stresu vsem, ki ga bodo uporabili v svojem načinu življenja. Želim si, da bi za lepši, varnejši in ustvarjalnejši svet to cepivo uporabilo čim več ljudi. Hitimo skozi življenje, kot bi drveli po avtocesti z vključenim avtopilotom, usmerjenim samo na obveznosti in zahteve, ki čakajo na nas. Na počivališčih se ustavimo samo zato, da oskrbimo svoje jeklene konjičke in ob tem bolj spotoma spijemo kavo pa hitro naprej, da pridobimo izgubljene minute … Lepoto ob poti komaj opazimo, saj zanjo nimamo časa. Vozimo mimo izvozov, ki vodijo k prijetnim in mirnim krajem, kjer je ritem življenja počasnejši, a nas ne zanimajo. Vključeni avtopilot nas drži na avtocesti, ohranja hitrost in nas priganja, da kljub utrujenosti nadaljujemo pot. Ta avtopilot je stres, ki ga ne obvladamo. Postopoma uničuje naše življenje, zdravje, delovno ustvarjalnost in odnose.

In še nasvet iz knjige: Na dan se sekirajte le 20 minut!

Kronični zaskrbljenci boste veseli nasveta, da se sekiranju ni potrebno v celoti odpovedati – raje si vsak dan določite 20 minut, ki jih boste namenili prav skrbem o vsem mogočem. Deluje. Presenečeni boste nad učinkovitostjo še tako majhnih sprememb, ki jih je lahko vpeljati in se jih držati. Takšnih in še več hudomušnih, a nadvse uporabnih nasvetov boste deležni, če si boste prebrali knjigo, ki zna postati Biblija sodobnega človeka.

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni Založbe Pasadena – www.pasadena.si


Prijavi napako v članku