Računalništvo, telefonija
23.12.2017 07:45

Deli z drugimi:

Share

Nova Opera vas bo zaščitila pred prikritim rudarjenjem kriptovalut!

Spletni brskalnik Opera 50 bo preprečil prikrito rudarjenje kriptovalut na našem računalniku.
Spletni brskalnik Opera 50 bo preprečil prikrito rudarjenje kriptovalut na našem računalniku.

Pred časom smo poročali, da so določene spletne strani namesto prikazovanja oglasov začele koristiti procesorsko moč računalnikov uporabnikov, in sicer z namenom rudarjenja kriptovalut oziroma navideznih denarnih enot. Programerji so namreč v kodo spletnih strani za ta namen vgradili programsko opremo Coinhive, ki služi za rudarjenje kriptovalute Monero. To pa uporabnik »občuti« z večjo aktivnostjo procesorja računalnika, kar se posledično odraža v nekoliko počasnejšem delovanju.

Ker je praksa prikritega rudarjenja kriptovalut v porastu, so se programerji spletnega brskalnika Opera odločili, da v njihov izdelek vgradijo zaščito pred tovrstnim početjem. Tu gre za varnostno možnost »NoCoin«, ki jo bo uporabnik nadziral kar preko vmesnika za blokiranje oglasov. Novost je trenutno vgrajena v poskusni različici spretnega brskalnika Opera 50 (Release Candidate), v primeru njene aktivacije pa bo uporabnik o tem obveščen, tako da bo vedel, katere spletne strani s poslužujejo sporne prakse prikritega rudarjenja kriptovalut s koriščenjem procesorske moči obiskovalcev njihove spletne strani.

Spletni brskalnik Opera 50 Release Candidate temelji na brskalniku Chromium 63.0.3239.84 in obstaja v različicah za računalnike Windows, Linux in MacOS. Končna različica nadvse uporabnega spletnega brskalnika pa bo na voljo za prenos v naslednjih nekaj tednih.


Prijavi napako v članku