Računalništvo, telefonija
02.12.2005 10:52

Deli z drugimi:

Share

Nov laboratorij za digitalni tisk Naravoslovnotehniške fakultete


Nad novim laboratorijem so bili navdušeni vsi prisotni.

Podjetje Xerox Slovenija je včeraj na otvoritvi novega laboratorija za digitalni tisk Oddelka za tekstilstvo na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani v živo demonstriral izdajo biltena z naslovom Oblečene informacije. Ta je s pomočjo Xeroxovega barvnega tiskalnika DocuColor12 z najnovejšimi podatki in fotografijami ugledal luč le 10 minut po slavnostnem prerezu traku. Laboratorij za digitalni tisk je skupaj z dekanom Naravoslovnotehniške fakultete dr. Radomirjem Turkom v okviru Tedna Univerze odprla prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Julijana Kristl.

Podjetje Xerox Slovenija je za laboratorij prispevalo večino opreme za digitalni tisk, in sicer tiskalnik DocuTech65, ki skupaj s produkcijskim skenerjem DigiPath omogoča tiskanje dokumentov iz mreže, interneta ali diska, ter barvni tiskalnik DocuColor12, ki z vsestranskostjo omogoča personalizacijo dokumentov ter hitre in kakovostne odtise.

Omenjeni produkti bodo bodočim generacijam študentom omogočali lažje in predvsem inovativnejše ter bogatejše delo pri realizaciji idej in študijskih nalog. Omenjeni produkti omogočajo izdelavo enostranskih in obojestranskih črno-belih in večbarvnih tiskovin v formatih od A5 do povečanega formata A3.

Nov laboratorij pomeni za Naravoslovnotehniško fakulteto veliko pridobitev, saj sledi tehnološkemu in raziskovalnemu razvoju na tekstilnem, grafičnem in medijskem področju, pri vsakdanjem študijskem procesu pa bo študentom omogočal izdelavo modernih in evropsko primerljivih projektov. Fakulteta z novo opremo hkrati napoveduje posodobitve in dopolnitve, ki jih bodo v prihodnjem študijskem letu izvajali z novimi izobraževalnimi programi, s čimer sledijo bolonjskim načelom.

Poleg podjetja Xerox Slovenija so opremo za laboratorij prispevala še nekatera druga podjetja. Pridobitev programske opreme za konstrukcijo kartonske embalaže EngView je omogočilo podjetje Merus, podjetji PowerCom sistemi in Apple Center Ljubljana pa sta zagotovili nakup 17 paličnih delovnih postaj za grafično in medijsko pripravo iMac Apple Macintosh. Nabavo opreme so omogočili še Agencija za raziskovalnio dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.


Prijavi napako v članku