Računalništvo, telefonija
10.10.2011 08:23

Deli z drugimi:

Share

Brezplačen pregled v servisu 3BM za tiskalnike in LCD monitorje

Namesto tega da zavržemo okvarjen tiskalnik ali LCD monitor, ga peljimo najprej na brezplačen pregled v servis 3BM.
Namesto tega da zavržemo okvarjen tiskalnik ali LCD monitor, ga peljimo najprej na brezplačen pregled v servis 3BM.

V razvitih državah, pa tudi v Sloveniji, se vse bolj uveljavlja potrošniška miselnost: “Če se kaj pokvari, vrzi proč in kupi novo. Saj se nič ne splača popravljat.” Čeprav je to blizu resnice pri zelo poceni izdelkih, pa temu ni vedno tako. Dve vrsti takšnih mejnih naprav so tiskalniki in LCD monitorji, ki jih lahko brez težav odnesemo na servis.

Tiskalniki, še posebno črnilni, so res včasih cenejši kot kakšen njihov del, če ga hočemo kupiti posebej. Multifunkcijski tiskalniki se namreč dobijo že za manj kot 70 eurov. Pa vendar se pogosto pojavljajo napake, ki se jih da odpraviti z manjšimi stroški. Seveda se morajo tudi serviserji prilagajati tem nizkim cenam tiskalnikov, zato včasih zaračunajo manj časa, kot ga porabijo za popravilo. Običajna cena za popravilo oziroma servis črnilnega tiskalnika je pol ure dela, torej 22,50 EUR in mogoče kakšen material.

Pri popravilu ali menjavi tiskalnika je treba pomisliti tudi na to, če imamo na zalogi kakšna črnila, saj so ta običajno dražja od samega tiskalnika. Če smo si ustvarili večjo zalogo črnil, bomo najbrž pripravljeni žrtvovati več denarja za servis tiskalnika, saj bo novi tiskalnik zagotovo uporabljal drugačna črnila.

Podobna situacija je pri LCD monitorjih. Cene monitorjev so nekaj časa strmo padale, dokler se niso ustalile pri nekje 100 evrih za cenene izdelke. Izdelke malo bolj priznanih proizvajalcev, recimo Samsung, pa tudi najcenejši ponudniki prodajajo za 140 evrov in več.

Na LCD monitorjih se večinoma pojavlja nekaj standardnih okvar, ki jih je mogoče popraviti za cca. 60 do 80 evrov. Glede na to, da je to manj kot polovico cene novega monitorja, je razmislek o popravilu oziroma servisu LCD monitorja smiseln. Še posebej je smotrno popravljat 19″ monitorje s klasičnim razmerjem stranic 4:3, ki jih je zdaj v prodaji že težko dobiti. Večina proizvajalcev jih je čisto opustila. Za samo pisarniško delo pa so ti monitorji veliko bolj primerni kot različni široki “Wide” modeli.

Glede na nizke cene tiskalnikov in LCD monitorjev serviserji, kot je 3BM, stranki za te izdelke tudi ne zaračunajo stroškov pregleda. Tako ne tvegamo nič drugega kot to, da prinesemo tiskalnik ali monitor na pregled v servis. Po oceni stroškov pa se laže odločimo za popravilo.

Ne smemo pa pozabiti na to, da je življenjska doba novih aparatov običajno krajša, kot je bila življenjska doba pred petimi leti narejenih izdelkov. Za to pogosto poskrbijo tudi sami proizvajalci z vgradnjo cenenih in manj kvalitetnih materialov ali celo z vnaprej programiranimi okvarami.

Nauk zgodbe? Namesto tega da zavržemo okvarjen tiskalnik ali LCD monitor, ga peljimo najprej na brezplačen pregled v servis 3BM.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3BM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3BM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3BM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku