Računalništvo, telefonija
25.10.2016 09:12
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amiga 21. stoletja končno naprodaj

Računalniški sistem Amiga X5000 je pripravila družba A- Eon Technology Ltd.
Računalniški sistem Amiga X5000 je pripravila družba A- Eon Technology Ltd.

Vsi dobro vemo, da so legendarne izdelke podjetja Commodore s trga izpodrinili osebni računalniki, in to predvsem na račun operacijskega sistema in boljše grafike, a se jih mnogi še vedno spominjajo kot ene izmed najboljših računalniških sistemov tistega časa. Zdaleč najbolj priljubljeni izdelki podjetja Commodore so bili osebni računalniki družine Amiga, saj so se lahko pobahali z izjemno visoko učinkovitostjo in procesorsko močjo. Kosali so se lahko celo z osebnimi računalniki Apple Macintosh in IBM PC in so bili nadvse priljubljeni tudi na račun nadvse zanimivih iger.

Na srečo časi osebnih računalnikov Amiga še niso mimo, saj se je na trgu končno pojavila sodobna različica nekdaj nadvse priljubljenega računalniškega sistema. Tu gre za računalniški sistem Amiga X5000, ki ga je pripravila družba A- Eon Technology Ltd. Tu seveda ne gre za Intelovo platformo z nameščenim emulatorjem, ampak za računalniški sistem, ki za preračunavanje podatkov uporablja procesor IBM Power. Na računalniku je nameščen celo operacijski sistem AmigaOS 4.1 FE, ki je bil ustvarjen neposredno na osnovi starega operacijskega sistema Commodore AmigaOS. Ohranil je vse prednosti svojega predhodnika, saj je hiter in odziven ter za hitro delovanje ne potrebuje zmogljive strojne opreme. Zato ne preseneča, da za hitro delovanje potrebuje zgolj 256 megabajtov sistemskega pomnilnika, namestitev operacijskega sistema AmigaOS 4.1 FE pa je »težka« le 500 megabajtov.

Ker je računalniška platforma Amiga X5000 združljiva s staro programsko opremo za operacijski sistem AmigaOS, lahko na njej poganjamo vse legendarne programe. Poleg tega pa bomo tu našli še vmesnike PCIe, SATA, DDR3 in USB. Novost pričakovano ni poceni, saj je v celoti opremljen računalniški sistem Amiga vrednoten na 2.369 evrov, osnovna plošča s procesorjem pa na 1.799 evrov.


Prijavi napako v članku