Računalništvo, telefonija
01.07.2016 07:49

Deli z drugimi:

Share

Neverjetno, a resnično: Prva poceni grafika za navidezno resničnost!

Grafična kartica AMD Radeon RX 480 za malo denarja ponuja veliko.
Grafična kartica AMD Radeon RX 480 za malo denarja ponuja veliko.

Resnični svet zna biti za marsikoga dolgočasen in neprijeten, zato ljudje že od nekdaj radi bežimo od njega. To je v zadnjih nekaj letih povzročilo izjemno hiter razvoj navidezne resničnosti, predvsem v smeri priprave očal za navidezno resničnost. Ker ta postajajo vse bolj dostopna in po njej posega vse več uporabnikov, so se pri podjetju AMD odločili, da zanje pripravijo prvo cenovno vstopno grafično kartico. Tu gre za grafično kartico Radeon RX 480, za katero bo v Združenih državah Amerike treba odšteti zgolj preračunanih 180 evrov.

Grafična kartica AMD Radeon RX 480 je kos preračunavanju vsebin navidezne resničnosti, saj je opremljena z grafičnim jedrom Polaris, ki razpolaga z 2.304 jedri za obdelavo pretočne slike in 144 enot za senčenje. Poleg tega je za shranjevanje podatkov na voljo pomnilnik kapacitete kar štiri gigabajte, ki pri polni zmogljivosti doseže frekvenco delovanja do 1,27 gigahercev. Ker je procesorska sredica izdelana s pomočjo 14 nanometrske tehnologije, je tu zagotovljena tako relativno nizka poraba električne energije in s tem manjše segrevanje.

Za nekoliko zahtevnejše je sicer na voljo zmogljivejša različica grafične kartice AMD Radeon RX 480 za navidezno resničnost. Ta je opremljena z osmimi gigabajti pomnilnika, zanjo pa je v Združenih državah Amerike treba odšteti zgolj preračunanih 217 evrov.


Prijavi napako v članku