Računalništvo, telefonija
04.08.2012 18:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nevarni usmerjevalniki Huawei

Felix Lindner verjame, da je varnost strojne kode izdelkov Huawei primerljiva z usmerjevalniki iz leta 1990.
Felix Lindner verjame, da je varnost strojne kode izdelkov Huawei primerljiva z usmerjevalniki iz leta 1990.

Podjetje Huawei se je pri nas že uveljavilo na področju mobilne telefonije. Kmalu naj bi k nam prišli še njegovi usmerjevalniki. Ti so zaradi nizke maloprodajne cene že priljubljeni v Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Čedalje več pa jih je v uporabi tudi na Stari celini in drugod po svetu. Čeprav ti ponujajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno, ti zaradi nevarne varnostne luknje za uporabnike predstavljajo zelo veliko nevarnost.

Da usmerjevalniki podjetja Huawei dejansko ogrožajo varnost uporabnikov, je dokazal nemški strokovnjak za informacijsko varnost Felix Lindner. Ta je s praktičnim poskusom dokazal, da je zaradi varnostne luknje mogoče oddaljeno prevzeti nadzor nad usmerjevalniki. Na ta način lahko nepridipravi na enostaven način preusmerijo promet, ki poteka preko njih. Na ta način lahko ti pridobijo tako zaupne podatke kot dostopna gesla. Poleg tega lahko spremijo še administratorsko geslo za dostop do naprave.

Na spletu so se takoj zatem pojavile govorice, da naj bi podjetje Huawei v njegove usmerjevalnike vgradilo »stranska vrata« po naročilu kitajske vlade. Nemški strokovnjak za informacijsko varnost Felix Lindner v te govorice ne verjame. Ta je prepričan, da gre v tem primeru zgolj za malomarnost tistih, ki so za usmerjevalnike Huawei pripravili strojno kodo. Glede na to, da te usmerjevalnike uporablja več milijonov ljudi širom sveta, je odkrita ranljivost vse prej kot nedolžna. Kitajsko podjetje Huawei je na srečo že obljubilo, da bo odkrito varnostno luknjo kmalu odpravilo.


Prijavi napako v članku