Računalništvo, telefonija
28.04.2012 14:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi gigabitni brezžični usmerjevalnik

Usmerjevalnik Netgear R6300 lahko zagotovi teoretično hitrost prenosa do 1,3 gigabajta na sekundo.
Usmerjevalnik Netgear R6300 lahko zagotovi teoretično hitrost prenosa do 1,3 gigabajta na sekundo.

Če ste ravnokar kupili nov usmerjevalnik s podporo hitremu brezžičnemu standardu 802.11n, boste po vsej verjetnosti morali kmalu po novega. Podjetje Netgear je namreč najavilo skorajšnjo razpoložljivost prvega brezžičnega usmerjevalnika s polno podporo hitremu standardu 802.11ac. Tu gre za usmerjevalnik R6300, ki lahko zagotovi teoretično hitrost prenosa do 1,3 gigabajta na sekundo.

Usmerjevalnik Netgear R6300 temelji na osnovi čipovja Broadcom 802.11ac in je približno trikrat hitrejši kot njegov predhodnik 802.11n. Usmerjevalnik nadgradi katerokoli obstoječo brezžično povezavo ter poskrbi za boljšo pokritost, ki daleč presega ustaljeni 802.11n. Novinec je seveda polno združljiv z vsemi dosedanjimi brezžičnimi standardi ter ima na razpolago štiri žične gigabitne priključke Ethernet in dva podatkovna vmesnika USB 2.0. Nanj lahko priključimo tako tiskalnike kot zunanje trde diske.

Usmerjevalnik Netgear R6300 je kot nalašč za središče brezžične povezljivosti, saj poskrbi za zanesljiv in visokokakovosten signal. Ta je pisan na kožo hitri in preprosti sinhronizaciji med mobilnimi napravami, podatkovno napornim pretakanjem visokoločljivih filmov s spletnih storitev ter vsem, kar je vmes. Usmerjevalnik Netgear R6300 bo onkraj luže na prodaj v maju. Zanj bo v prosti prodaji potrebno odšteti okoli preračunanega evrskega stotaka. Pri nas se bo njegova maloprodajna cena gibala okoli 130 evrov.

Tu sicer velja omeniti, da je usmerjevalnik Netgear R6300 združljiv z osnutkom standarda 802.11ac, ki še ni bil potrjen s strani organizacije IEEE. Ker naj bi bil ta potrjen šele v naslednjem letu, se lahko zgodi (čeprav je verjetnost zelo nizka), da usmerjevalnik ne bo združljiv s končno različico standarda 802.11ac. Da bi lahko koristili teoretično hitrost prenosa do 1,3 gigabajta na sekundo, potrebujemo še naprave, ki so s tem združljive. Trenutno na trgu še ni računalnikov, pametnih mobilnih telefonov ali tabličnih računalnikov, ki bi ta standard podpirale. Tu z uporabo posebnega vmesnika seveda pridejo v poštev le osebni in prenosni računalniki. Če vas to ne ovira, bo usmerjevalnik Netgear R6300 prava izbira za vas.


Prijavi napako v članku