Računalništvo, telefonija
08.08.2016 14:23
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 trikov, če ne morete namestiti nadgradnje za Windows 10!

Brezplačni Windows 10 tečaj za IT strokovnjake
Brezplačni Windows 10 tečaj za IT strokovnjake

Uporabniki Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 10 smo na začetku avgusta dočakali eno največjih nadgradenj, ki prinaša vrsto nadvse uporabnih izboljšav (bit.ly/Windows-10-Anniversary-Update-RN). Tu seveda govorimo o nadgradnji Windows 10 Anniversary Update, ki so jo uporabniki večinoma sprejeli z oodprtimi rokami. Čeprav bi morala biti namestitev največje nadgradnje za Windows 10 relativno enostavna, se lahko zgodi, da je iz takšnih ali drugačnih razlogov ne moremo namestit. Če imate tudi vi težave z namestitvijo nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, v nadaljevanju preverite nekaj preprostih trikov, kako se uspešno zoperstaviti tem težavam.

1. Ponovno zaženite osebni računalnika

Čeprav se morda sliši neverjetno, ponovni zagon računalnika je ena izmed najpogostejših rešitev v primeru, da nam spodleti največja nadgradnja za Windows 10. Če torej naletite na težavo med namestitvijo nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, težavo najprej poskušajte rešiti s ponovnim zagonom računalnika. Če to ne pomaga preverite, ali imate nameščene vse najnovejše popravke za Windows 10 (Settings, Update & security, Windows Update in Check for updates). Ko bodo vse posodobitve nameščene, ponovno zaženite računalnik in še enkrat poskusite z namestitvijo največje nadgradnje za Windows 10.

2. Imate dovolj diskovnega prostora za namestitev?

Če na osebnem računalniku nimate dovolj prostora za namestitev nadgradnje Windows 10 Anniversary Update vam priporočamo, da izbrišete vse datoteke, ki jih ne potrebujete več, predvsem pa filme in igre. Nekaj prostora boste pridobili tudi s čiščenjem trdega diska s pomočjo orodja, ki je vgrajen v operacijski sistem Windows 10. Za dostop do orodja zadošča, da z desnim miškinim klikom kliknemo na moj računalnik (My Computer), izberemo Properties (Nastavitve) in kliknemo na gumb Disk Cleanup. Tu le še izberemo datoteke, ki jih želimo odstraniti in nato pritisnemo na gumb OK oziroma v redu. S tem pristopom boste morda pridobili dovolj prostora za namestitev nadgradnje.


3. Kaj pa preostala strojna oprema?

Če razmišljate o nadgradnji Windows 10 Anniversary Update preverite še, da vaš računalnik razpolaga s procesorjem frekvence vsaj enega gigaherca, vsaj enim gigabajtom (32-bitna različica) oziroma dvema gigabajtoma (64-bitna različica) sistemskega pomnilnika ter 16 gigabajti (32-bitna različica) oziroma 20 gigabajti (64-bitna različica) razpoložljivega prostora na trdem disku oziroma pogonu Solid State. Poleg tega potrebujete še grafično kartico s podporo knjižnici DirectX9 in z gonilniki WDDM.

4. Vam težave povzroča škodljiva programska koda?

Škodljive programske kode niso redek razlog, da spodleti namestitev nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, saj te spremenijo ključne komponente operacijskega sistema. Zaradi tega vam priporočamo, da v primeru spodletele nadgradnje na Windows 10 Anniversary Update vaš računalnik pregledate s kakovostno protivirusno zaščito.

5. Poiščite pomoč na svetovnem spletu ali pri Microsoftu

Če kljub zgornjim nasvetom še vedno ne morete namestiti nadgradnje Windows 10 Anniversary Update vam priporočamo, da se obrnete za pomoč kar neposredno k službi za uporabniško pomoč podjetja Microsoft (bit.ly/Pomoč-za-Windows-RN). Če pa ne razpolagate z licenčnim operacijskim sistemom Windows vam ne preostane nič drugega, kot da pomoč poiščete na svetovnem spletu. Pogosto tu pomaga predvsem to, da v spletni brskalnik Google vnesete šifro oziroma kodo, ki se vam prikaže ob izpisu napake. To je pogosto dovolj, da boste našli rešitev za težave. Če pa še vedno ne morete namestiti nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, vam seveda lahko na pomoč priskočijo člani Foruma Računalniških novic, ki je dosegljiv na spletnem naslovu bit.ly/Forum-RN.


Prijavi napako v članku