Računalništvo, telefonija
19.07.2018 06:06
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Natisnjena hiša za zgolj 3.200 evrov

Natisnjena hiša za zgolj 3.200 evrov
Natisnjena hiša za zgolj 3.200 evrov

Gradbeništvo je ena izmed panog, kjer se človek že desetletja zanaša na stroje in vsak dan išče nove načine, s katerimi bi gradbene projekte izvedel še hitreje, ceneje in predvsem varneje. Enega zadnjih trendov tako predstavljajo gradbeni tridimenzionalni tiskalniki. Ti namreč zgolj na osnovi računalniškega modela omogočajo hitro in enostavno izdelavo fizičnega izdelka, ki je lahko bodisi stavba ali le posamezen gradnik. Zato ne preseneča, da so ta postopek še dodatno dodelali inženirji startup podjetja ICON, tako da bo gradnja hiš postala še hitrejša in predvsem cenejša.

Podjetje ICON lahko z novo tehnologijo hišo v obsegu 60 kvadratnih metrov površine natisne v časovnem razponu od 12 do 24 ur, njena cena pa trenutno znaša le okoli 8.000 evrov. V bližnji prihodnosti naj bi se cena gradnje tovrstne hiše lahko spustila celo na vsega 3.200 evrov. Podjetje ICON je za gradnjo hiše z oznako SXSW uporabilo mobilni tiskalnik, kar pomeni, da je bila hiša natisnjena na kraju samem. Glavne komponente hiše so bile natisnjene zgolj z uporabo betonske mešanice, dodatki, kot so okna, pohištvo in inštalacija, pa so bili seveda dodani naknadno.

Zaradi ekonomičnosti natisnjenih hiš bodo te najprej namenjene revnejšim prebivalcem. Poleg nizke cene gradnje je 3D tehnologija tiskanja hiš tudi zelo prijazna do okolja, saj je količina odpadkov pri tem postopku minimalna. Množična gradnja hiš s pomočjo tridimenzionalnega tiskalnika se bo začela takoj, ko bo podjetje ICON za to zbralo vsa potrebna dovoljenja in razrešilo nekaj manjših težav, ki so trenutno prisotne v procesu tiskanja. Zaradi številnih prednosti natisnjenih hiš smo prepričani, da bodo prej ali slej na voljo tudi v evropskem prostoru.


Prijavi napako v članku