Računalništvo, telefonija
10.06.2017 10:25

Deli z drugimi:

Share

Namenska škodljiva koda nad uporabnike Raspberry Pi!

Nova zlonamerna koda ogroža uporabnike osebnih računalnikov Raspberry Pi!
Nova zlonamerna koda ogroža uporabnike osebnih računalnikov Raspberry Pi!

Cenovno ugodnih osebnih računalnikov Raspberry Pi ni enostavno kupiti, saj je povpraševanje po nadvse zanimivih sistemih precej večje od ponudbe in razpoložljive zaloge navadno poidejo že v nekaj urah. To niti ne preseneča, saj je mogoče na njegovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. Na žalost osebni računalniki Raspberry Pi postajajo zanimivi tudi za spletne kriminalce, kar se je nedavno pokazalo z množičnim pojavom škodljive programske kode Kinux.MulDrop.14.

Nova zlonamerna koda osebne računalnike Raspberry Pi okuži preko nezaščitenega protokola SSH, takoj za tem pa spremeni dostopno geslo, zaustavi neželene procese in namesti programske knižnice, ki jih potrebuje za tako imenovano rudarjenje navidezni denarnih enot. Tu gre predvsem za tisti navidezni denar, ki je vreden sicer manj, a jih je precej enostavno rudariti. Poleg tega računska moč računalnika ne igra velike vloge, zato je Raspberry Pi kot nalašč za to.

Čeprav zaslužki spletnih kriminalcev pri tem niso visoki, se vseeno splača. Z uporabo škodljivih programskih kod je nameč mogoče mesečno zaslužiti okoli preračunanih 36 tisoč evrov.


Prijavi napako v članku