24.05.2012 08:09
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najpogostejši pojmi povezani z računalništvom v oblaku

Poznavanje osnovnih pojmov računalništva v oblaku je ključnega pomena za razvoj sodobnega podjetja.
Poznavanje osnovnih pojmov računalništva v oblaku je ključnega pomena za razvoj sodobnega podjetja.

Računalništvo v oblaku je v zadnjem času postala izjemno popularna beseda s katero se spogledujejo prav vsi, vključno z vašim profesorjem, ki vam je v kakšni mali šoli informatike zagotovo pojasnil, da je koncept računalništva v oblaku že precej stara zadeva.Gledano iz nekoliko bolj logične strani, terminali priključeni na osrednje računalnike iz zgodnjih 60-ih niso nič drugega kot nekakšna paradigma računalništva v oblaku. Gre torej za nekakšno centralizirano shranjevanje statičnih datotek, baz podatkov in aplikacijskih strežnikov, do katerih pristopamo preko zaslona in tipkovnice. Datoteke se tako shranjujejo oddaljeno, programska oprema deluje na oddaljenem strežniku, in edina stvar, ki jo zares potrebujemo je povezava z glavnim računalnikom (preko interneta) in električna energija.

Če uporabljate storitev Google Apps ali Microsoft Office Online, potem vam tole zagotovo zveni znano. Izza koncepta računalništva v oblaku se skriva povsem jasno in racionalno razmišljanje. V takšnem sistemu uporabnikom namreč ni potrebno skrbeti za nadgradnje strojne in programske opreme, saj zato poskrbijo specializirani administratorji preko centraliziranega sistema (vsaj do neke mere).Centralizacija kateregakoli sistema ima seveda svoje prednosti, kot so zmanjšanje porabe (v denarju in času), vendar pa tudi svoje pomanjkljivosti in specifične izzive. Prav zaradi tega je poznavanje koncepta računalništva v oblaku in njegove terminologije ključnega pomena za vsako podjetje in posameznika, saj le tako mogoče izbrati optimalno rešitev, ki bo najbolje ustrezala potrebam določenega podjetja. Nekateri od izrazov, ki jih bomo spoznali v nadaljevanju so v angleškem jeziki navedeni namenom, saj so kot taki tudi najpogosteje omenjeni v različnih literaturah, ki pojasnjujejo koncept računalništva v oblaku.

Koncepti:
CDN – Content Delivery Network – je omrežje strežnikov namenjenih shranjevanju datotek in zagotavljanje najbližjega dostopa vsem uporabnikom. Če se npr. uporabnik nahaja v Avstriji, bo datoteke prejel od strežnikov, ki se nahajajo v Avstriji, Nemčiji ali npr. na Nizozemskem. Bližje kot je strežnik uporabniku, bolj se zmanjša čas nalaganja spletnih aplikacij ali velikih statičnih datotek (video, mp3, slike,…).

Cloud Oriented Architecture – je termin skovan iz strani Jeffa Barra (AWS) in označuje koncept kjer določene aplikacije delujejo kot storitev računalništva v oblaku in komunicirajo z ostalimi aplikacijami v sistemu.

Hybrid cloud – je nekakšno mrežno / strežniško okolje, ki vključuje več notranjih ali zunanjih ponudnikov storitev v oblaku.

IaaS – Infrastructure-as-a-service – so virzualizirana okolja, ki so končnim uporabnikom na voljo kot storitev in vključujejo strežnike, omrežno opremo in aplikacije. Vodilni na trgu takšnih storitev je prav gotovo Amazon, saj njegove strežnike za gostovanje uporabljajo številni aktualno start-upi (Twitter, Foursquare, Instagram …).

Haas – Hardware-as-a-service – je neke vrste IaaS, ki se uporablja pogosteje in je v osnovi enak koncept.

Internal cloud – zasebni oblak znotraj podjetja.

PaaS – Platform-as-a-service – je računalniška platforma, ki se do končnih uporabnikov distribuira preko interneta in vključuje virtualni operacijski sistem in z njim povezane storitve. V zadnjem času tudi na tem področju s svojo storitvijo Beanstalk prevladuje podjetje Amazon, slednja pa je namenjena predvsem gostovanju dinamičnih spletnih aplikacij izdelanih v PHP-ju, Javi, C# ali VB.NET programskem jeziku.

SaaS – Software-as-a-service – so računalniške storitve kot so različni pisarniški programi ali orodja za arhiviranje, ki so uporabnikom na voljo kar preko spleta. Uporabnik za uporabo le teh plačuje določeno mesečno uporabnino. Tipičen primer takšnih aplikacij so npr. Google Apps, Salesforce, Box.Net, Dropbox, Office.Com, itd.

Poslovni modeli
Advertising-based pricing model – je poslovni model, kjer se uporabnikom v aplikaciji prikazujejo oglasna sporočila različnih oglaševalcev. Ponudnik storitev od oglaševalskega prihodka plača stroške, ki nastanejo pri obstoju takšnega sistema.

Consumption – based pricing model – je model, kjer uporabnik plačuje za virtualne storitve glede na to koliko jih uporablja. Ta poslovni model je bistvo paradigme računalništva v oblaku in je razlog zakaj se za virtualne platforme odloča vse več podjetij. S takšnim konceptom IT industrija postaja nekakšen vertikalni sistem (elektrika, voda, plin …), kjer uporabnik plača le toliko, kolikor porabi.

On-demand service – je model, kjer lahko uporabniki kupijo dodatna strežniška sredstva takrat, ko jih potrebujejo ali jih sprostijo, ko jih ne potrebujejo. Tipičen primer takšne racionalne porabe sredstev je zakup dodatnega strežniškega prometa, če vemo, da se bo na naši spletni strani promet občutno povečal..

Pay-as-you-go – je precej enak modelu “Consumption-based pricing model”, vendar pa se izraz v največji meri uporablja pri ponudnikih platformerskih storitev (Encoding.Com , Watershed,…).

Subscription-based pricing model – je model, kjer uporabnik za uporabo storitev v določenem obdobju plača fiksno določen znesek (mesec/leto). Tipičen primer tega je Googlova storitev Google Apps in ostale SaaS storitve, kjer uporabnik mesečno plača 5 $ po email računu.

Operativni izrazi
Cloud broker – je sistem, ki spremlja in razporeja virtualna sredstva, s čemer je uporabniku na voljo karseda kvalitetna in cenovno dostopna storitev.

Cloudburst (negativno) – je nezmožnost virtualne platforme, da upravlja s sistemskimi obremenitvami.

Cloudburst (pozitivno) – omogoča aplikacijam, da ob večjih obremenitvah še naprej delujejo znotraj sistema.

Cloud Portability – je možnost prenosa aplikacij in podatkov od enega ponudnika storitev do drugega.

CloudStorming – pomeni združevanje različnih storitev v oblaku v enotno integrirano lastno platformo.

CloudSourcing – je zamenjava tradicionalnih IT storitev s storitvami v oblaku.

CloudWare – je programska oprema, ki omogoča izvajanje, upravljanje in spremembe storitev v oblaku.

Cluster – je skupina povezanih računalnikov / strežnikov, ki delujejo kot en subjekt. Uporabljajo se za zagotavljanje redundance pri delu in razporejanje obremenitev.

SLA – Service Level Agreement – je pogodba s ponudnikom storitev, kjer se definira raven storitev, kakovost podpore, dostopnost strežnikov, itd.

Vertical cloud – je virtualno okolje specializirano za določeno vertikalno industrijo (farmacevtsko, finančno, video platforma, itd).

Storitve (SaaS)

Salesforce – je CRM (customer relationship management) storitev v oblaku. Podpira obsežen API model za integracijo s poslovnim sistemom podjetja.

Dropbox – je namenjen shranjevanju in skupni rabi datotek. Neke vrste sodobni Rapidshare. Temelji na Amazonovi platformi S3.

Encoding – je spletna storitev kodiranja / prekodiranje videa v različne formate. Temelji na Amazonovi in Rackspace platformi.

Jungledisk – je spletno arhiviranje podatkov in obnova sistema, namenjeno podjetjem kot posameznikom. Temelji na Amazonovi in Rackspace platformi.

Watershed – je neke vrste live video storitvena platforma. Njen lastnik je podjetje Ustream.

Google Apps – je Googlov pisarniški paket v oblaku. Google Apps je močna alternativa Microsoftovi programski opremi Office in je kot tak pionir na področju virtualnih storitev. Programska oprema za komunikacijo koristi Gmailovo platformo okrepljeno z 99,999% razpoložljivostjo. Omogoča popolno integracijo in možnost prilagajanja poslovnemu sistemu podjetja.

Windows Live Services – Niz Microsoftovih spletnih storitev, ki jih lahko primerjamo z Google Appsi. Uporabniku so dostopni office paketi, kolaboracijska orodja, multimedija in komunikacijska platforma.

Največje virtualne platforme (PaaS / IAAS)
Amazon Web Services – je pionir na področju zagotavljanja storitev v oblaku z najbolj raznolikim naborom storitev SaaS in PaaS. Velika skupnost razvijalcev in povezovanje z drugimi storitvami temu ogromnemu oblaku omogoča tudi ponudbo popolnoma brezplačnih storitev.

Google App Engine – je prrvenstveno platforma za razvoj Java / Python aplikacij. V zadnjem času je dobila konkurenco iz strani že omenjene storitve AWS Beanstalk.

IBM Smart Business – IBM je že tradicionalno bolj usmerjen v poslovne skupnosti in prav zaradi tega svoje storitve v oblaku ponuja v obliki tako imenovanih Lotus paketov, kot nekakšno implementatorsko paradigmo.

Microsoft Azure – Microsoft Azure se v največji meri usmerja k razvijalcem aplikacij. Zanimivo pri tem je, da Microsoft skozi omenjeno platformo skuša lansirati nove koncepte razvoja aplikacij, s čemer morajo razvijalci le-teh prilagoditi svoje programerske prijeme. Znotraj ponudbe so zbirka podatkov v oblaku (MSSQL), namestitev datotek ter ASP.NET aplikacijski strežniki.

Rackspace Cloud (Akamai kot CDN ponudnik) – Storitev Racspace cloud ponuja usluge oddaljenega shranjevanja podatkov, najem virtualnih strežnikov ter množico različnih paketov gostovanja. Rackspace ima podpisano pogodbo z Akamai CDN operaterjem, s čemer se datoteke nahajajo na izjemno učinkovitem in svetovno znanem CDN-ju.

GoGrid – Ponuja virtualne strežnike, namenske strežnike ter shranjevanje datotek v oblaku.


Prijavi napako v članku