Računalništvo, telefonija
05.05.2018 12:05
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj zaželen telefon letošnjega leta je …

Najbolj zaželen telefon letošnjega leta je ...
Najbolj zaželen telefon letošnjega leta je ...

Pametni mobilni telefoni so danes v resnici mali računalniki z zaslonom na dotik in nekoliko drugačnim operacijskim sistemom, saj lahko z njimi počnemo že marsikaj. Kljub temu je povpraševanje po njih v prvih treh mesecih letošnjega leta močno upadlo, saj je trg z njimi že pošteno zasičen. To še posebej velja za kitajski trg, ki je več let zagotavljal rast prodaje pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav.

Pri analitskem podjetju Strategy Analytics so nedavno opravili podrobno raziskavo trga mobilne telefonije v prvih treh mesecih letošnjega leta in prišli do zanimivih zaključkov. Na globalni ravni so uporabniki storitev mobilne telefonije zdaleč najbolj povpraševali po telefonu iPhone X, saj je Applu v zgolj treh mesecih uspelo prodati kar 16 milijonov naprav. Takoj za njim najdemo iPhone 8 z 12,5 milijoni prodanih primerkov in iPhone 8 Plus z 8,3 milijoni prodanih naprav. Na četrtem mestu s 5,6 milijoni prodanih naprav pa ponovno najdemo iPhone, in sicer sedmico.

Šele na petem mestu najdemo prvi telefon s prednameščenim operacijskim sistemom Android, in sicer Xiaomi Redmi 5A. Trgovcem je v prvih treh mesecih letošnjega leta skupno uspelo prodati 5,4 milijona teh telefonov, večina kupcev pa je bila locirana na področju Kitajske. Takoj za njim pa s 5,3 milijoni prodanih naprav najdemo Samsung s telefonom Galaxy S9+, ki je bil sicer v prodajo ponujen šele konec februarja letos, zato ima po prepričanju poznavalcev še veliko rezerve.

Pri analitskem podjetju Strategy Analytics so prepričani, da je uspeh Appla povezan z dejstvom, da ima tehnološki gigant v prodaji le nekaj modelov telefonov iPhone, kar pri kupcih ne povzroča zmede. Po drugi strani pa najdemo proizvajalce androidnih telefonov, ki imajo v ponudbi na desetine naprav, ki jih večinoma sploh ne posodabljajo. To med uporabniki povzroča veliko nejevolje, od tega pa ima seveda na koncu največ koristi Apple.


Prijavi napako v članku