25.03.2011 15:53

Deli z drugimi:

Share

Načrtovanje in optimizacija omrežij

Nemalokrat se podjetja srečujejo z izzivi, ki na prvi pogled ne gredo skupaj. Na eni strani so pod velikim pritiskom, da bi ohranila likvidnost, povečala svojo inovativnost in z njo prodajo, na drugi strani pa karseda znižala operativne stroške. Iz tega razloga je potrebno zelo natančno preučiti vsako investicijo v opremo v smislu dodane vrednosti ter dobe vračila. Eno izmed področji, kjer obstaja veliko priložnosti za optimizacijo, so omrežja.
Načrtovanje in optimizacija omrežij
Načrtovanje in optimizacija omrežij

Omrežja so hrbtenica vsakega informacijskega sistema, saj je njihova ključna vloga zagotavljanje povezljivosti med različnimi sistemi in njihovimi uporabniki, zato je še kako pomembna njihova popolna integriracija v celostno infrastrukturo. Omrežja omogočajo optimalne informacijske tokove, ki tečejo od jedra podatkovnega centra s strežniškimi viri, pa vse do ravni uporabnikov, ne glede na to, ali do omrežij dostopajo preko žičnih ali brezžičnih povezav.

Ko govorimo o rešitvah, se je najprej treba vprašati, v kakšnem stanju so obstoječa omrežja v podjetjih. Čeprav je težko in nehvaležno posploševati, je dejstvo, da se veliko IT oddelkov ukvarjajo z zastarelo, nestandardno mrežno opremo, obremenjeno z dragim vzdrževanjem in težavami z združljivostjo. Na drugi strani doživljamo pravo eksplozijo mobilnih uporabnikov in univerzalno dostopnih aplikacij, dostopnih kjerkoli, ki kličejo k potrebi po nadgradnji infrastrukture. Cilj so poenotene komunikacijske poti in visoko produktivno, skupinsko delo zaposlenih. Mrežne rešitve morajo biti prilagodljive, enostavne za upravljanje in stroškovno učinkovite. Prav tako morajo združevati širok spekter naprednih tehnologij, upravljalskih orodij in varnostnih elementov.

Ustrezen odgovor ponujajo mrežne rešitve družbe HP, ki ta segment z nakupom podjetja 3COM pokriva bolje, kot kdajkoli doslej. HP rešitve temeljijo na enotnih industrijskih standardih, so preizkušene, kar potrjujejo številni zadovoljni uporabniki po svetu in kar je še posebej pomembno, omogočajo interoperabilnost z opremo drugih proizvajalcev. Izsledki raziskave IDC-ja kažejo, da se investicija v HP mrežne rešitve lahko povrne že v manj kot šestih mesecih ter da so operativni stroški na letnem nivoju, povezani z njihovim upravljanjem, tudi do 65 odstotkov nižji, kot znaša industrijsko povprečje.

Prednosti HP mrežnih rešitev:

Če jih strnemo v štiri najpomembnejše točke, so prednosti sledeče:

  • Enostavnost – mrežni administratorji imajo pregled nad celotnim omrežjem z enega mesta. Upravljalska platforma zagotavlja celovit nadzor in upravljanje nad vsemi gradniki omrežja.
  • Agilnost – HP mrežna oprema podpira večino poslovnih aplikacij z najrazličnejšimi zahtevami po pasovni širini, latenci, kakovosti storitve (QoS; Quality-of-Service), skalabilnosti in varnosti. Konvergenčno omrežje, ki skrbi za ustrezen pretok podatkov, govora in videa, omogoča hitro implementacijo novih aplikacij, ki gostujejo v podatkovnem centru. Zaradi poenotenih dostopov so zaposleni deležni enake izkušnje, ne glede na to, ali do omrežja dostopajo preko žičnih ali brezžičnih povezav. Poleg tega se varnostne politike aplicirajo dinamično, ne glede na to, kje in kako uporabniki dostopajo do omrežja.
  • Stroškovna učinkovitost – najsodobnejše rešitve, ki združujejo žična in brezžična omrežja, upravljalska orodja, prvovrstno varnost ter standardno doživljensko garancijo za večino mrežnih produktov, pomenijo precejšnjo znižanje operativnih stroškov.
  • Varnost—varovanje informacij in intelektualne lastnine je za podjetja ne samo življenjskega pomena, temveč tudi predmet zakonskih regulativ. Varnost je vgrajena v omrežje, nadzor nad njim pa se izvaja centralizirano.

Storitve načrtovanja in optimizacije omrežij

Podjetje ATR.SIS skupaj s HP-jevimi strokovnjaki podjetjem nudi celovit nabor tehničnih storitev, od ovrednotenja obstoječe omrežne infrastrukture, identifikacije varnostnih tveganj, oblikovanja priporočil z namenom izboljšanja delovanja ter varnosti do upravljanja z omrežnimi sistemi. Ker je vsako podjetje edinstveno, morajo mrežne rešitve kar najbolje slediti poslovni strategiji. Ob tem je treba upoštevati celotno življensko dobo produktov in rešitev. Pri tem ubiramo holistični oziroma celostni pristop, ki upošteva vse vidike infrastrukture, ne zgolj fizičnih gradnikov, tamveč tudi interoperabilnost med različnimi aplikacijami in sistemi. Njihovo delovanje je mogoče izboljšati z optimizacijo zmogljivosti omrežja (LAN in WAN infrastrukture) v njegovi celotni življenjski dobi. Storitve, ki jih nudimo, so:

  • storitve vrednotenja obstoječega stanja in modeliranje,
  • storitve vzpostavitve prilagojene arhitekture omrežja, ki je skladna s poslovnimi potrebami podjetja,
  • storitve upravljanja z omrežjem,
  • storitve, povezane z zagotavljanjem varnosti omrežja,
  • poslovno-kritične storitve za maksimizacijo razpoložljivosti in zmogljivosti omrežja.

V podjetju ATR.SIS se izzivov, ki jih prinašajo omrežja, še kako dobro zavedamo, zato kot »HP Unified Network Proffessional« nudimo celovite mrežne rešitve, ki so del konvergirane infrastrukture, formirane iz skupnih virtualiziranih virov (strežniki, diskovna polja, omrežja), ki si jih delijo applikacije in IT storitve. Rešitve proizvajalca Hewlett-Packard so primerne za najrazličnejša poslovna okolja, podprta so s strani obsežnega ekosistema partnerjev in uporabnikom prinašajo visoko stopnjo prilagodljivosti. Ker temeljijo na odprtih standardih, so operativni stroški, povezani z njihovo administracijo in vzdrževanjem precej nižji, kot bi bili sicer.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ATR.SIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ATR.SIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ATR.SIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku