Telefoni
01.11.2020 13:01

Deli z drugimi:

Share

Mobilne omrežje 6G le še vprašanje časa?

Mobilno omrežje 6G naj bi bilo kot nalašč za hiter prenos ogromne količine podatkov!
Mobilno omrežje 6G naj bi bilo kot nalašč za hiter prenos ogromne količine podatkov!

Nova generacija brezžičnih omrežij 5G je tukaj in kar nekaj držav se bori za prvo mesto na globalnem trgu razvoja 5G tehnologije. Ne preseneča, da je uporabnikom storitev mobilne telefonije vse bolj dostopna in jim prinaša številne prednosti, predvsem v obliki hitrejšega prenosa in nalaganja podatkov. Nacionalno omrežje pete generacije je pred časom vzpostavil celo Telekom Slovenije, pri čemer je s spremembami in nadgradnjo zajel že četrtino Slovenije.

Novo poglavje na področju mobilnega omrežja 5G pa je nedavno spisalo podjetje Apple, saj je podjetju nedavno uspelo prodati kar 75 milijonov pametnih telefonov iPhone 5G. Kljub temu so poznavalci prepričani, da bo le peščica ljudi pripravljeni plačati več za hitrost, podobno domačemu širokopasovnemu internetu. Večina pa bo še vedno zadovoljna z uporabo tehnologije 4G. Poleg tega tudi podjetja zaradi pandemije koronavirusa niso pripravljena vlagati v omrežje 5G.

Zaradi tega mnoga podjetja že usmerjajo moči v razvoj novega mobilnega omrežja 6G. To naj bi zaživelo že leta 2028, kar pomeni, da bo že na voljo za komercialno uporabo. Običajnim uporabnikom pa bo na voljo okoli leta 2030, kar pomeni, da bo to cenovno dostopno širšemu krogu prebivalstva širom sveta. Če pa se bodo pojavile težave v komercializaciji mobilnega omrežja 5G, pa bi se lahko omrežje 6G pojavilo že v naslednjih nekaj letih.

Številni strokovnjaki so prepričani, da bi lahko mobilno omrežje 6G zagotovilo prenos podatkov s hitrostjo do enega terabajta na sekundo. To dejansko pomeni, da bi lahko vsaj teoretično v eni sekundi prenesli kar 142 ur videoposnetkov ločljivosti 4K, kar je danes povsem nepredstavljivo. Zakasnitveni čas naj bi bil krajši od 100 milisekund. Pomembno vlogo pri delovanju mobilnih omrežij 6G naj bi imela umetna inteligenca. Ta naj bi namreč skrbela za upravljanje nove tehnologije in za zagotavljanje hitrega prenosa podatkov. Poleg tega naj bi umetna inteligenca pomagala pri vprašanjih zasebnosti ter varnosti pri uporabi omrežja in izmenjavi podatkov.


Prijavi napako v članku