Računalništvo, telefonija
21.09.2017 09:37
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilne naprave bi lahko kmalu polnili kar med vadbo

Mobilne naprave bi lahko kmalu polnili kar med vadbo
Mobilne naprave bi lahko kmalu polnili kar med vadbo

Uporabniki prenosljivih naprav se vse bolj zavedajo, da avtonomija delovanja postaja vse večja težava, saj zaradi neprestane uporabe le redkokdaj preseže nekaj dni. Če bo najnovejši izum raziskovalcev univerze v San Diegu postal resničnost, pa se nam obeta zelo iznajdljiv in tudi uporaben način polnjenja naprav. Ti so namreč izpopolnili nov način polnjenja mobilnih naprav prek znoja uporabnika, in sicer s pomočjo nekajcentimetrskega traku.

Izum raziskovalcev kalifornijske univerze deluje na osnovi običajnih biogoriv, pri katerih encimske reakcije ustvarjajo električno energijo, znanstveniki pa so kot vir energije uporabili znoj. Z njihovim izumom naj bi polnili predvsem tiste naprave, ki so stalno v uporabi, kot na primer pametne ročne ure ali pametne zapestnice. Učinek novosti je namreč kar 10-krat večji od katerihkoli biogoriv, ki so prisotna na svetovnem trgu, saj so celice opremljene z encimom, ki oksidira mlečno kislino v človeškem znoju in s tem proizvede električno energijo, ki polni mobilno napravo.

Trenutno žal še ni podatka o tem, kdaj bo nova tehnologija nared za množično uporabo, predvideva pa se, da bi lahko bila dosegljiva že v nekaj letih. Upajmo, da bo to držalo, saj nam potem pred vadbo dejansko ne bo treba več polniti prenosljivih naprav, saj se bodo samodejno polnile med izvajanjem fizičnih aktivnosti.


Prijavi napako v članku