Računalništvo, telefonija
12.06.2008 11:00
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft spodbuja oblikovanje kulture prostovoljnega dela v Sloveniji

Microsoft je na dogodku Premagajmo digitalno ločnico – Microsoft v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, namenjenem nevladnim organizacijam, predstavil svoja prizadevanja na področju družbene odgovornosti, Matej Potokar pa je obenem najavil prenos izvajanja programa podpore prostovoljcem tudi v Microsoftovo slovensko podružnico. Program Microsoftovega prostovoljstva zaposlenim nudi tri dodatne plačane dela proste dni na leto, ki jih lahko porabijo za prostovoljne dejavnosti. S tem Microsoft neposredno spodbuja in podpira udejstvovanje zaposlenih v prostovoljskih programih in ustanovah.

“Navdušeni smo, da smo lahko ta program, ki na ravni celotnega podjetja deluje že dlje časa, prenesli tudi v Slovenijo,” je povedal Matej Potokar, generalni direktor slovenske podružnice Microsofta. “Več zaposlenih je pobudo toplo sprejelo, saj že sodelujejo v različnih organizacijah, Microsoftov program pa jim zagotavlja več svobode pri odločanju, kako se bodo udejstvovali in vložili svoj čas. Prepričani smo, da bo ta pobuda pomemben del prizadevanj na področju prostovoljstva v Sloveniji.”

Microsoftovi zaposleni lahko samostojno izbirajo prostovoljne dejavnosti, v katerih bodo sodelovali. Lahko se odločijo za delo s socialno ogroženimi, sodelovanje v okoljevarstvenih pobudah, organizacijo športne dejavnosti ali druge dejavnosti na področju družbene odgovornosti. Pomembno je, da lahko Microsoftovi zaposleni delujejo v skupinah in prispevajo svoje strokovno znanje z različnih področjih – izvajajo lahko delavnice, posredujejo tehnološko ali organizacijsko znanje ali pa se vključujejo v programe mentorstva.

Microsoftovi zaposleni že sodelujejo kot mentorji prostovoljci pri projektu Junior Achievement. Gre za program za spodbujanje podjetništva med mladimi organizacije Junior Achievement, v katerem sodelujejo prostovoljci iz poslovnega sveta in učitelji ter mladim predstavljajo osnovne koncepte poslovnega sveta, kot so podjetništvo, osnove financ ter pripravljenost na delo. V projektu je sodeloval tudi direktor slovenskega Microsofta, Matej Potokar.

Microsoftovo pobudo je pozdravilo tudi združenje za promocijo prostovoljstva Slovenska filantropija, ki si prizadeva za spodbujanje razvoja prostovoljstva v Sloveniji. Pri svojem delu spodbujajo združevanje prostovoljskih organizacij, omogočajo prenos najboljših praks v slovenske organizacije in svetujejo pri uvedbi prostovoljskih programov v organizacije vseh velikosti. Spletna stran združenja se nahaja na naslovu www.prostovoljstvo.org.

Microsoft je program Microsoftovega prostovoljstva predstavil na dogodku, namenjenem nevladnim organizacijam, na katerem je predstavil svoja prizadevanja na področju družbene odgovornosti in najboljše prakse, ki jih podjetje uporablja pri svojem delu na tem področju. Udeleženci so lahko spoznali projekt Učimo se za življenje, ki ga Microsoft izvaja skupaj z nevladno in neprofitno organizacijo Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije (MISSS).

Na dogodku je spregovorila tudi mag. Janita Eržen, direktorica območne službe Ljubljana Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije, ki je predstavila pomen računalniške pismenosti za povečano zaposljivost. Udeleženci so imeli priložnost spoznati tudi Microsoftove brezplačne storitve Live in načine, s katerimi jih lahko uporabijo za povečanje učinkovitosti svojega dela. Microsoft je pri organizaciji pozornost posvetil tudi varnosti na spletu ter svojemu sodelovanju z organizacijo Safe.si.

Več avdiovizualnih vsebin z dogodka si lahko ogledate na naslovu www.msinfo.si.


Prijavi napako v članku