Računalništvo, telefonija
03.01.2018 06:32

Deli z drugimi:

Share

MediaTek bo z novima procesorjema znatno pohitril poceni kitajske telefone!

Mobilna procesorja MediaTek Helio P40 in Helio P70 bosta pohitrila poceni pametne mobilne telefone.
Mobilna procesorja MediaTek Helio P40 in Helio P70 bosta pohitrila poceni pametne mobilne telefone.

Danes je na trgu prava poplava poceni a dobrih pametnih mobilnih telefonov, zasluge za to pa gredo kitajskim proizvajalcem telefonov in seveda podjetju MediaTek. To je namreč s poceni mobilnimi procesorji povzdignilo moč poceni telefonov na nivo precej dražjih modelov priznanih blagovnih znamk. Da pa bi lahko bili poceni pametni mobilni telefoni kos vsem izzivom v 2018, bo podjetje MediaTek zanje pripravilo kar dva nova mobilna procesorje in sicer Helio P40 in Helio P70.

Mobilna procesorja Helio P40 in Helio P70 bo s pomočjo 12-nanometrskega proizvodnega procesa za MediaTek izdelalo podjetje TSMC, pri čemer naj bi bila oba procesorja nared za proizvajalce pametnih mobilnih telefonov v drugem četrtletju leta 2018.¸Nekoliko šibkejši model Helio P40 bo za preračunavanje podatkov uporabljal štiri procesorske sredice Cortex-A73 frekvence 2,0 gigahercev in štiri energijsko varčna procesorska jedra Cortex-A53 CPU frekvence 2,0 gigahercev. Tu bomo našli še vgrajeno grafično kartico Mali G72MP3 frekvence 700 megahercev, podporo za do tri digitalne kamere ločljivosti 32 milijonov slikovnih točk in sistemski pomnilnik LPDDR4x do kapacitete osem gigabajtov. Med drugim bodo podprte še tehnologije, kot so eMMC 5.1 in UFS 2.1 za hitrejši prenos podatkov, LTE Cat. 7 za hitrejši prenos podatkov preko mobilnega interneta in tehnologija Google TensorFlow za podporo umetni inteligenci.

Procesor Helio P70 bo nekoliko izboljšana različica modela Helio P40, Ta bo podatke prav tako preračunaval z osmimi procesorskimi jedri, pri čemer bosta za do zadolženi jedrni Cortex-A73 in Cortex-A53 frekvence 2,5 gigahercev. Tu bomo našči še izboljšano grafiko Mali-G72MP3 frekvence 800 megahercev in podporo mobilnim omrežjem LTE Cat. 12.

Procesorja Helio P40 in Helio P70 bosta namenjena predvsem kitajskim proizvajalcem pametnih mobilnih telefonov. Med njimi pa bomo našli proizvajalce, kot so Xiaomi, Gionee, OPPO in Vivo.


Prijavi napako v članku