Računalništvo, telefonija
11.09.2018 10:58

Deli z drugimi:

Share

Librem 5: Najvarnejši mobilnik Linux!

Pametni mobilni telefon Librem 5 omogoča fizični izklop vsega, ki bi lahko bilo uporabljeno za poseg v zasebnost.
Pametni mobilni telefon Librem 5 omogoča fizični izklop vsega, ki bi lahko bilo uporabljeno za poseg v zasebnost.

Največja težava uporabnikov telefonov, tabličnih računalnikov in drugih naprav z mobilnim operacijskim sistemom Android so nedvomno škodljive programske kode, saj njihovo število iz dneva v dan narašča. To je tudi razlog, zakaj so pred časom uporabniki podprli pripravo varnega pametnega mobilnega telefona, ki temelji na osnovi operacijskega sistema Linux. Tu dejansko gre za pametni mobilni telefon Librem 5, ki temelji na Linux distribuciji PureOS in je opremljen s fizičnimi stikali, preko katerih lahko popolnoma izključimo spletno kamero, digitalni fotoaparat, mikrofon, brezžično povezavo Wi-Fi, povezavo Bluetooth in mobilni modem za dostop do mobilnih omrežij.

Pametni mobilni telefon Librem 5 ne bo le zgolj najbolj varen telefon na trgu, ampak bo primeren tudi za delo in zabavo. Ta naj bi bil namreč opremljen s 5,7-palčnim (14,5-centimetrskim) zaslonom visoke ločljivosti, tremi gigabajti sistemskega pomnilnika LPDDR3 in vgrajenim pomnilnikom z 32 gigabajti prostora. Tu bomo seveda naši še digitalni fotoaparat, spletno kamero 3,5-milimetrski priključek za slušalke in vmesnik USB-C. Novost je v predprodaji na voljo za preračunanih 520 evrov, podjetje pa bo pokrilo vse stroške povezane s pošiljanjem novosti.

Na pametni mobilni telefon Librem 5 bo sicer treba malce počakati, saj gre razvoj počasneje, kot je bilo sprva napovedano. Prvi primerki bodo namreč nared šele aprila 2019.


Prijavi napako v članku