Računalništvo, telefonija
28.05.2008 11:50

Deli z drugimi:

Share

Lexmark napada pisarne z večopravilnimi brizgalnimi tiskalniki

Lexmark se s svojimi barvnimi večopravilnimi napravami, ki temeljijo na tehnologiji brizganja barv, podaja v poslovni svet, kjer so doslej vladali laserski tiskalniki. Argumentov za takšno potezo je več, poslovni uporabniki bodo najprej sprejeli možnost občutnega prihranka pri tiskanju dokumentov, Lexmark pa izpostavlja tudi skrb za okolje.

Lexmark je svoje večopravilne naprave iz serije Professional prilagodil potrebam poslovnih uporabnikov. Modeli X4875 A-I-O, X6575 A-I-O ter X9575 A-I-O kljub svoji zasnovi, temelječi na brizgalni tehnologiji, v marsičem prekašajo svoje laserske brate. Vsi so namreč izredno hitri, saj izpišejo 30 in več strani v minuti, so standardno opremljeni z modulom za obojestranski tisk dokumentov ter vmesnikom za brezžično tiskanje. Slednje se pospešeno uveljavlja v pisarniških okoljih, Lexmark pa obljublja preprosto in hitro namestitev v vsega 10-ih minutah.

Nove barvne brizgalne večopravilne naprave se lahko pohvalijo tudi z nizkimi skupnimi stroški lastništva (TCO), saj je njihova nabavna cena nižja od primerljivih laserskih rešitev, Lexmark pa je zanje pripravil posebne XL-kartuše s črnili. XL-kartuše namreč premorejo dvojno količino črnila glede na standardne kartuše, stanejo pa le četrtino več. Z njihovo uporabo se stroški na izpisano stran zmanjšajo za 37 oz. 27 odstotkov, odvisno od tega ali tiskamo več črno-belih ali barvnih dokumentov. Zagotovilo za dobro delovanje obljublja tudi 5-letno garancijsko jamstvo s strani proizvajalca.

Veliko skrb Lexmark namenja tudi varovanju okolja. Breme onesnaževanja skušajo znižati na štiri načine. Prvi je z zmanjšanjem količine porabljenega papirja, to pa se najlažje doseže z obojestranskim tiskanjem dokumentov. Drugi je zmanjšanje porabe črnil, pri čemer Lexmark stavi na učinkovitost svojih XL-kartuš, uporabnikom pa svetuje, da na multifunkcijskih napravah več uporabljajo možnost skeniranja ter arhiviranja dokumentov in pošiljanja po elektronski pošti ter tiskanja v varčnem načinu.

Raziskava podjetja IPSOS namreč ugotavlja, da 1 izmed 6 natisnjenih dokumentov ni nikoli prebran in roma neposredno v koš za smeti. Takšni izpisi samo v Franciji predstavljajo 400 milijonov evrov odpadka letno. Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da posamezen pisarniški delavec, zaposlen v regiji EMEA, natisne kar 7.000 strani na leto. Naslednji ukrep za zmanjšanje onesnaženja je znižanje porabe električne energije. Pri tem so brizgalni tiskalniki še posebej uspešni. Nenazadnje so nove rešitve tudi manj stresne kot odpadki. Podaljšana življenjska doba tiskalnika in kartuš pomenita manj plastičnih odpadkov na dolgi rok.

Lexmarkov trud potrjuje tudi raziskava podjetja IDC, ki zaključuje z ugotovitvami, da načrtno upravljanje s tiskalniškimi rešitvami lahko zniža stroške do 40 odstotkov, še bolj pa je prijazno do okolja – obremenitve narave okolja je s preudarjenim tiskanjem moč zmanjšati do 65 odstotkov.


Prijavi napako v članku