Računalništvo, telefonija
21.10.2014 10:27

Deli z drugimi:

Share

Lenovo prevzema BlackBerry?

Lenovo računa na to, da je podjetje BlackBerry zrelo za prevzem.
Lenovo računa na to, da je podjetje BlackBerry zrelo za prevzem.

Ljubitelji nekdaj najbolj prepoznavne blagovne znamke na trgu pametnih mobilnih telefonov BlackBerry smo v preteklosti morali precej trpeti. Prodaja pametnih mobilnikov podjetja je strmo padala in enako se nadaljuje še danes. V drugem četrtletju letošnjega leta so pri ameriškem podjetju za tržno analitiko IDC namreč ocenili, da globalni tržni delež podjetja BlackBerry znaša le še 0,5 odstotka, v enakem obdobju lani pa je delež znašal 2,9 odstotkov.

Ker podjetje BlackBerry nikakor ne najde izhoda iz krize, so se na spletu pričele pojavljati govorice, da se za njegov prevzem zanimajo pri podjetju Lenovo, ki trenutno obvladuje 5,2 odstotkov svetovnega tržnega deleža pametnih mobilnih telefonov. Lenovo naj bi bil za delnico podjetja BlackBerry pripravljen odšteti do preračunanih 14 evrov, kar je precej več od trenutne tržne vrednosti. Mnogi poznavalci verjamejo, da kljub temu prevzem ne bo uspešen, saj pri podjetju BlackBerry še niso vrgli puške v koruzo.


Pri podjetju BlackBerry so namreč pred kratkim pričeli s trženjem nenavadno oblikovanega pametnega mobilnega telefona Passport, ki je opremljen s kvadratnim 4,5-palčnim (11,4-centimetrskim) zaslonom ločljivosti 1.440 × 1.440 slikovnih točk oziroma gostote 453 točk na palec in polno fizično tipkovnico. Povpraševanje po njem je preseglo tudi najbolj optimistične napovedi, novi klasični model pametnega mobilnega telefona pa naj bi podjetje BlackBerry predstavilo še pred koncem leta.


Prijavi napako v članku