Računalništvo, telefonija
26.08.2015 11:48
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Končno lepa Android tablica!

Superinovativna tablico Jolla z manjšo zamudo
Superinovativna tablico Jolla z manjšo zamudo

Privržencem operacijskega sistema Android OS na področju tablic ni lahko. Večina proizvajalcev stavi na plastične produkte, ki se glede na kvaliteto izdelave in vizualne podobe le težko primerjajo s konkurenco na drugih platformah. Vendar je sedaj na trg prispela primerna alternativa.

Podjetje Jolla Ltd. je začelo zbirati prednaročila za novo Jolla tablico in brez dvoma se jo lahko opiše kot eno izmed najlepših produktov v kategoriji. Prva tablica, katere razvoj je bil financiran s pomočjo platforme za množično financiranje Indiegogo, uporabnikom ponuja 7,9 palčni zaslon s 330 PPI ter 2 GB RAM. Obstajata dve spominski različici in sicer 32 GB in 64 GB. Obe ponujata možnost povečanja spomina v primeru uporabe microSD kartice. Teža tablice znaša zgolj 834 gramov in v debelino meri 8.3 mm. Podjetje v tem trenutku zbira prednaročila, ki jih je možno podati tudi neposredno iz Slovenije. Dostava je načrtovana za pozno jesensko obdobje oziroma od oktobra naprej.

Ustanovitelji podjetja Jolla Ltd. so se spoznali pri nekdanji Nokii. V začetku revolucije pametnih telefonov so sestavljali del ekipe, ki se je ukvarjala z razvojem novega operacijskega sistema poimenovanega MeeGo. Slednji naj bi predstavljal nadomestilo za odsluženi Symbian, ki je v primerjavi z iOS in Android OS postal tehnološko zastarel. Zapletlo se je v trenutku, ko se je tedanji CEO Nokie, Stephen Elop, odločil ukiniti program razvoja MeeGo. Namesto tega se je Nokia odločila za sodelovanje z Microsoftom in ostalo je zgodovina, ki je svoj epilog doživela pred dnevi z večmiljardnim odpisom prevzemne vrednosti pri Microsoftu in serijo odpuščanj zaposlenih, ki so večinoma prihajali iz Nokie.

Pet ustanovitvenih članov je z odpovedjo razvoja MeeGo zapustilo Nokio in začelo ustvarjati lastne pametne naprave, ki jih poganja operacijski sistem Sailfish OS. Oblikovan na podlagi platforme Android OS, uporabnikom na eni strani ponuja aplikacije izdelane za Android in po drugi strani aplikacije, ki so ustvarjene izključno za Sailfish OS. Nova tablica, katere cena se bo gibala od 267 EUR do 299 EUR, že vključuje novo generacijo operacijskega sistema poimenovano Sailfish OS 2.0.


Prijavi napako v članku