Računalništvo, telefonija
10.11.2014 09:40
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katere e-storitve nas čakajo v javni upravi?

Kongresni center Brdo pri Kranju, 8. In 9. december 2014.
6. Konferenca Informatika v javni upravi
6. Konferenca Informatika v javni upravi

Slovensko društvo INFORMATIKA bo v sodelovanji z Ministrstvom za javno upravo tudi letos organiziralo konferenco Informatika v javni upravi, čigar medijski pokrovitelj so tudi Računalniške novice. Konferenca je večnamenska. V prvi vrsti je forum za izmenjavo informacij o projektih in ponudbi e-storitev javne uprave z namenom omogočiti vpogled v razvojne načrte državne informatike in javne uprave. Poleg tega podaja pregled ponudbe vodilnih dobaviteljev informacijske tehnologije in njihovih razvojnih načrtov, posebej tistih, ki zadevajo javno upravo. To je pomembno zlasti za odločevalce in razvijalce e-storitev. Oboji morajo slediti aktualnim tehnološkim trendom, da bodo razpoložljive e-storitve vsebinsko in tehnično aktualne, kar dolgoročno pomeni nižje stroške razvoja.

Kot vsako leto bo imela tudi letošnja konferenca nekaj posebnih poudarkov, ki so povezani z vsebinami IJU 2014. Prvi poudarek bo na promociji razpoložljivih e-storitev. Že celo desetletje ugotavljamo, da so e-storitve slovenske javne uprave vsebinsko in tehnično med najbolj dovršenimi v Evropi in celo v svetu. O tem pričajo prestižne mednarodne nagrade in priznanja, ki so jih bili deležni njihovi razvijalci. Kljub temu, da so dosežki vrhunski, je njihova uporaba relativno skromna. Delno je to mogoče pripisati dejstvu, da so premalo poznane, verjetno pomembnejše pa je dejstvo, da so potencialni uporabniki premalo digitalno usposobljeni. Na slednje se bo osredotočil drugi poudarek konference. Poleg teh dveh pa je še nekaj takih, ki bodo naslavljali aktualna dogajanja v informatiki v javni upravi, kar bodo teme vabljenih predavanj. Pripravljen je že predlog nove organiziranosti državne informatike po modelu računalništva v oblaku, kar odraža tudi rdeča nit konference. Predstavili bi radi primer dobre prakse na področju elektronskih volitev: očitno so nekje že našli rešitev za storitev, o kateri pri nas še vedno razmišljamo. Radi bi predstavili načrte, ki jih ima država v zvezi z izpolnjevanjem nalog iz Digitalne agende za Evropo 2020.

Aktualne teme so tudi e-računi, uvedba davčnih blagajn, register nepremičnin in še kaj. Vse to bi radi predstavili tako glede nacionalnih načrtov kakor tudi glede izkušenj v državah, kjer so rešitve za te in podobne izzive že našli.

Poleg navedenih vsebin bodo kot vsako leto svoje dosežke in spoznanja predstavili razvijalci iz javne uprave. Na okroglih mizah bodo lahko udeleženci zavzeli stališče do aktualnih dogajanj v državni informatiki in širše, ki se bo odrazilo v sporočilu konference. Praktične veščine in uporabna znanja bo mogoče pridobiti na delavnicah. Končno, vendar ne nepomembno, pa je srečanje več sto udeležencev iz javne uprave, ponudnikov in dobaviteljev in univerz tudi priložnost za neformalno izmenjavo mnenj, pogledov in stališč o aktualnostih državne informatike in spremljajočih dogajanjih, ki se ne ponudi ravno pogosto.

>> Medijski pokrovitelj dogodka so tudi Računalniške novice.


Prijavi napako v članku