Digitalizacija
11.03.2014 17:16
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako na pravi način berem statistiko e-poštne kampanje?

Kako na pravi način berem statistiko e-poštne kampanje?
Kako na pravi način berem statistiko e-poštne kampanje?

V vsakem programu za pošiljanje e-novic, tudi v Dostavljalcu, je pomembno, da spremljamo statistiko. Pri interpretaciji te statistike nam zelo pomaga, če razumemo kako Dostavljalec pride do teh podatkov..


Statistika ogledov

Vsak od nas si želi, da bi naslovniki odpirali naša sporočila, zato aktivno spremljamo statistiko ogledov. Toda, kako orodje za pošiljanje e-pošte, npr. Dostavljalec, lahko ve, ali je naslovnik odprl naše sporočilo? Za pridobitev tega podatka uporabimo manjši trik. V vsako sporočilo vključimo zelo majhno, neopazno sliko, ki se nahaja na naših strežnikih. Vedno, ko naslovnik odpre vaše sporočilo, hkrati naloži tudi to majhno sliko, mi pa zabeležimo ogled sporočila. To tehniko uporabljajo tudi druga orodja za e-poštni marketing, tako da si vsa delijo tudi omejitve, ki se jih bomo dotaknili v nadaljevanju.

Seveda pa ima ta način zbiranja statistike ogledov tudi tehnične omejitve in posledica tega je, da podatki niso popolnoma točni. Vendar brez skrbi, večinoma je vaše sporočilo odprlo še več ljudi, kot je napisano v statistiki ogledov.

Kdaj lahko pride do razlike med realnimi in izmerjenimi podatki?
V vsaj dveh primerih pa lahko pride do razlike med realnimi in izmerjenimi podatki:

1) Naslovnik ne prikaže slik v sporočilu
Nekateri odjemalci e-pošte zaradi varnosti ne prikažejo slik v sporočilih neznanih naslovnikov. V tem primeru tudi Dostavljalec ne zazna, da je bilo sporočilo odprto, saj se slika, ki jo uporabi za merjenje, ne naloži. Enako velja za uporabnike, ki imajo svoje odjemalce nastavljene tako, da jim ne prikazujejo HTML sporočil. Zaradi tega je skupno število edinstvenih ogledov vedno višje, kot je zapisano v statistiki ogledov.

2) Naslovnik ima pošto na Gmailu
Google je pred kratkim uvedel novost. Vse slike v e-poštnih sporočilih namreč najprej skopira na svoje strežnike, nato pa jih prikaže uporabnikom. Hkrati zdaj vsem uporabnikom privzeto prikaže slike v sporočilih. To ima posledico točen podatek o edinstvenih ogledih uporabnikov na Gmailu, nimamo pa podatkov o ponovnih (večkratnih) ogledih istega sporočila. Mnenje o tej spremembi si lahko preberete v članku Google spremenil način prikazovanja slik v e-pošti!

Statistika povezav
Dostavljalec vam nudi tudi podatke o klikih na posamezne povezave v vašem sporočilu. Tudi za pridobitev teh podatkov uporabimo manjši trik. Urejevalnik vsebine v Dostavljalcu namreč poskrbi, da se vse povezave, ki jih vstavite v sporočilo spremenijo v sledilne povezave.

V primeru, ko v besedilo vstavite povezavo v obliki http://www.mojadomena.si/mojastran.html jo Dostavljalec spremeni v obliko http://moj.dostavljalec.si/link.php?M=…

Z vsakim klikom na povezavo v sporočilu poslanem iz Dostavljalca, obiskovalec tako najprej obišče naše strežnike, kjer si zabeležimo klik, nato pa ga preusmerimo na vašo originalno povezavo.

Opozorilo v primeru sledilnih povezav
Nekateri e-poštni programi uporabnike opozorijo, če vidijo sledilne povezave oz. jih celo premaknejo v mapo za vsiljeno e-pošto (spam). Vendar se to zgodi le v primeru, če je tudi besedilo povezave URL, npr. da bi vaše sporočilo napisali sledeče: “Za navodila obiščite naslednjo spletno stran http://www.mojadomena.si/mojastran.html”. V tem primeru se zgodi, da URL kaže na sledilno povezavo, ki namesto na stran www. mojadomena.si, najprej pelje na naše strežnike. Podobno taktiko lahko uporabljajo tudi različni kriminalci npr. za phishing, zaradi tega e-poštni programi opozorijo na takšne oblike povezav.

Opozorilo pa se ne bi sprožilo, če bi vaše sporočilo zapisali na sledeč način: “Oglejte si navodila na naši spletni strani”, kjer je povezava na podčrtanem besedilu.

Zaradi tega priporočamo, da nikoli ne kopirate v besedilo golih povezav, ampak jih vedno opremite z ustreznim besedilom!

Statistika nedostavljene pošte
Na vsakem obsežnejšem seznamu se sčasoma znajdejo naslovi, ki zaradi različnih razlogov ne sprejmejo vaše e-pošte. Včasih gre za začasno nedostavljivost (ang. soft bounce) kot v primeru zasedenosti e-poštnega predala, včasih gre pa za stalno nedostavljivost (ang. hard bounce), npr. če e-poštni predal ne obstaja več. Dostavljalec te naslove prikaže na zavihku Statistika nedostavljene pošte, vendar mora pred tem urediti nastavitve v skladu z navodili.

Hvala vam, da ste si vzeli čas in prebrali kako Dostavljalec.si pridobi podatke za statistiko. Upamo, da vam bo novo znanje pomagalo pri vašem delu.

Si tudi vi želite uporabljati orodje za pošiljanje e-novic Dostavljalec? Pišite na Domovanje in z veseljem vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja!


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Domovanje.com
Za več informacij so vam na voljo pri Domovanje.com
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Domovanje.com? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.


Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NOMISCOM, Simon Šebjanič s.p.

Kupšinci 31, 9000 Murska Sobota, Tel: 031 650 787
Spletna prisotnost podjetja, ne glede na industrijo, lahko močno vpliva na uspeh in prepoznavnost. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da bo večina njihovih ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več