Računalništvo, telefonija
18.03.2018 06:51
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izraelci ugotovili, kako ukrasti podatke prek zvočnikov

Izraelci ugotovili, kako ukrasti podatke prek zvočnikov
Izraelci ugotovili, kako ukrasti podatke prek zvočnikov

Izraelski strokovnjaki z univerze Ben-Gurion so z nedavnim poskusom dokazali, da za krajo podatkov ni več potrebna povezava računalnika z internetom. Razvili so namreč novo metodo kraje podatkov imenovano “air-gap“, ki je precej drugačna od doslej znanih hekerskih metod. Omogoča namreč izmenjavo podatkov med dvema nepovezanima računalnikoma prek zvočnikov ali slušalk.

Nova metoda v navezi z namensko škodljivo programsko kodo omogoča, da se zvočniki računalnika pretvorijo v napravo za prisluškovanje in napravo za prenos podatkov, tudi če niso povezani z mikrofonom. Z metodo »air-gap«, posebej oblikovano zlonamerno kodo in uporabo ultrazvočnih valov, je izraelskim strokovnjakom uspelo prenesti oziroma izmakniti podatke iz enega na drug računalnik v razponu od enega do devetih metrov.

Čeprav so morali izraelski strokovnjaki za omenjeni napad oblikovati poseben protokol, se je izkazalo, da bi bilo mogoče enak napad uporabiti tudi za krajo podatkov iz običajnih računalnikov, ki so med seboj ločeni in niso povezani z osebnimi podatki. Zaradi tega so izraelski strokovnjaki podjetjem, ki se ukvarjajo z občutljivimi podatki, že svetovali, naj fizično izključijo zvočnike in ostalo zvočno opremo, povezano z računalnikom.

Kot kaže, naj bi bilo novo metodo napada na računalnike mogoče uporabiti tudi za krajo podatkov z mobilnih naprav. Prve izsledke te raziskave naj bi izraelski strokovnjaki javnosti predstavili že v drugi polovici letošnjega leta.


Prijavi napako v članku