Računalništvo, telefonija
19.05.2008 09:43

Deli z drugimi:

Share

Izobraževanje za varno in odgovorno rabo novih tehnologij

Ob svetovnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe (17. 5. 2008) moramo poleg navdušenja nad napredkom za družbo in ekonomijo, ki ga tehnologije prinašajo, pokazati tudi nekaj skrbi nad tem, da teme varne rabe IKT niso vključene v učne programe rednega šolskega izobraževanja.

Tehnologija s svetlobno hitrostjo prodira v naša življenja, jih korenito spreminja, v tem pa še posebej prednjačijo mladi. Bolj počasen pa je prodor v šolo in učni proces. Kot kažejo raziskave in izkušnje strokovnjakov, je zavedanje o potencialnih nevarnostih, ki jih prinašajo nove tehnologije, še vedno na nizki stopnji (pa ne samo v Sloveniji, tudi drugod po Evropi). Varstvo osebnih podatkov, kritična distanca do vsebin (nasilje, otroška pornografija, rasizem, itd.) in virov informacij na spletu, kultura spletnega komuniciranja, mobilno in spletno nadlegovanje, agresivno in vsiljivo oglaševanje, (finančne) prevare in goljufije pa tudi osnovni principi tehnične zaščite na računalniku, internetu in mobilnem telefonu je le nekaj tematskih sklopov, ki bi jih bilo potrebno vključiti v izobraževanje tako rekoč od malih nog.

Pri projektu Safe.si, si aktivno prizadevajo za ta cilj. Eden od korakov je tudi priprava gradiv za učitelje s priročnikom za razredne aktivnosti, ki v 28. lekcijah sistematično in na interaktiven način (s praktičnimi nalogami) obdela vse pomembne teme za varno uporabo novih tehnologij. Gradiva z naslovom Deskanje po varnih vodah bodo izšla že ta mesec.

Tehnologija je in bo nepogrešljiv del našega vsakdana, zato je prav, da najde svoj prostor tudi v šolskih učbenikih.


Prijavi napako v članku