Giochi
09.08.2024 10:30

Condividi con gli altri:

Condividere

Svet iger ponovno žaluje: še en studio podlegel

Svet iger ponovno žaluje: še en studio podlegel

V svetu iger je žalosten dan, saj smo pravkar izvedeli novico, da studio Ready At Dawn, ki stoji za nekaterimi najbolj priljubljenimi igrami za PSP, zapira svoja vrata. To je grenek trenutek za vse igralce, saj pomeni konec enega obdobja. Za ljubitelje prenosnega sistema PlayStation Portable (PSP) je to pomembno poglavje v zgodovini iger, ki se ga bodo radi spominjali.

Podjetje Ready At Dawn so leta 2003 ustanovili nekdanji člani studia Naughty Dog, znanega po kultnih serijah, kot sta Crash Bandicoot in Uncharted. V preteklih letih si je Ready At Dawn ustvaril posebno mesto v zgodovini iger, zlasti na platformi PSP z igrami, ki so nam pokazale, kakšne so lahko ročne igre.

Eden najbolj ambicioznih projektov podjetja Ready At Dawn je bil The Order. 1886 je tretjeosebna strelska igra, postavljena v alternativno zgodovino viktorijanskega Londona. Igra je imela zares čudovite vizualne podobe, resnično poglobljeno kinematografsko predstavitev ter fascinantno mešanico zgodovinskih osebnosti in dogodkov s fantazijskimi elementi. Igra je dobila mešane ocene. Nekaterim sta bila grafika in zgodba všeč, medtem ko so drugi menili, da bi lahko bila igranje in dolžina boljša. Čeprav ni bila uspešnica za vse, je igra The Order: 1886 je odličen primer vizije in talenta podjetja Ready At Dawn, med oboževalci pa je postala kultna klasika!

Foto: Push Square

Delo studia pri seriji God of War z deli, kot sta Chains of Olympus in Ghost of Sparta, je bilo naravnost neverjetno! Epsko pripovedovanje zgodb in visceralno bojevanje so prenesli na dlani igralcev. Te igre so bile veliko več kot le tehnične predstavitve. Bile so tudi neverjetna pripovedna doživetja, ki so se enakovredno kosala s svojimi konzolnimi kolegi.
Še en fantastičen naslov podjetja Ready At Dawn je bila igra Daxter, ki je bila nadaljevanje serije Jak and Daxter. Ta nam je ponudil povsem nov način gledanja na vesolje, ljudje pa so ga vzljubili zaradi njegovega humorja, igranja in grafike, ki je na konzoli PSP resnično izstopala.

Studio se je preizkusil tudi v virtualni resničnosti (VR) s serijo Echo, ki je vključevala nagrajeno igro Lone Echo in njeno nadaljevanje ter igro za več igralcev Echo Arena. Ti naslovi so pokazali, kako ustvarjalno in prilagodljivo je lahko podjetje Ready At Dawn, saj so ustvarili popolnoma potopljivo izkušnjo, ki je bila vsem všeč.

Žal je zaprtje studia Ready At Dawn del večjega trenda zapiranja igralnih studiev v letu 2024. To vzbuja zaskrbljenost glede stabilnosti igralne industrije, kar je resnično škoda. Žalostno je videti, da so kljub zavezanosti podjetja Meta razvoju VR morali zapreti studio. To samo dokazuje, kako zahtevne so gospodarske razmere in kako se spreminjajo prioritete v industriji.

Za čudovite ljudi iz studia Ready At Dawn to morda ne bo konec njihove ustvarjalne poti. Prijazni ljudje iz Mete so nadarjeno ekipo spodbudili, naj se prijavi v Oculus Studios, kar bi lahko vodilo k novim zanimivim priložnostim in projektom, ki bi nadgradili zapuščino studia Ready At Dawn.

Ko se poslovimo od studia Ready At Dawn, pomislimo na vse neverjetne stvari, ki so jih naredili za igre. Njihovih naslovov se bodo vedno spominjali tisti, ki so jih igrali, njihov vpliv pa bo živel v igrah, ki bodo prišle za njimi. Zaprtje studia je opomnik, kako hitro se stvari v industriji spreminjajo in kako pomembno je podpirati ustvarjalce, ki ustvarjajo tako nepozabna doživetja.




Cosa stanno leggendo gli altri?