Automoto
05.08.2024 13:30

Condividi con gli altri:

Condividere

Auto "cool" non prodotte dalle case automobilistiche

Sliši se komično, a obstaja kar nekaj podjetij, ki se je poigravalo z mislijo o proizvodnji avtomobilov, čeprav so njihova primarna panoga telefoni, šivalni stroji ali kaj podobnega.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Samsung, ki ga danes poznamo kot velikana na področju telefonov, čipov, zaslonov … je v 90-tih imel oddelek za avtomobilizem, ki so ga potem prodali francoskemu proizvajalcu Renault. Še zdaleč pa niso edini, ki so v svoji zgodovini izdelali vsaj en lasten avtomobil.

Sony in Honda na električni poti

Sony, še en stari znanec elektronike, je pred štirimi leti na CES-u predstavil avtomobil Vision-S, ki naj bi konkuriral Tesli, vendar so takrat rekli, da gre samo za koncept, ki ga ne mislijo razviti do konca. Štiri leta kasneje pa so na letošnjem CES-u predstavili Vision S 02, SUV različico predhodnika. Ima sedem sedežev, dva električna motorja, okoli 270 konjskih moči, dosega pa niso razkrili. Zanimivo je, da tokrat mislijo resno. Na trg električnih avtomobilov naj bi se podali skupaj s Hondo. Kdaj se bo to zgodilo, pa še ni jasno.

Sony Vision 2

Pomarančni avto

Podjetje Outspan je ime, ki je zaznamovalo trg citrusov Južne Afrike. 1972 pa so z nenavadno promocijo želeli razširiti svoj ime izven afriškega kontinenta, bolj natančneje v Evropo. Z angleškim podjetjem Brian Thwaites so vzeli temelje ikoničnega Minija in izdelali šest pomarančnih avtov. Dodali so mu tudi posebno teksturo pomarančne lupine. Okna se niso odpirala, pri hitrostih nad 45 km/h pa je vedno obstajala možnost, da se bo pomarančni Mini prevrnil. Od šestih primerkov naj bi se ohranili še trije, večinoma v muzejih.

Boeing želi poslati avto med oblake

Boeing ima za seboj kar nekaj turobnih mesecev, ki pa vsaj za zdaj očitno niso vplivali na njihovo vizijo letečega avtomobila. 2019 sta Boeing in Porsche naznanila partnerstvo, s katerim želita usvojiti trg letečih avtomobilov. Prvo sliko koncepta že imamo, kdaj pa bo avto vzletel, pa še ne vemo. Porschejeva raziskava pravi, da bo trg začel cveteti 2025, in logično bi bilo, da bi do takrat tudi predstavili svoj prvi leteči avtomobil.

Nvidia avtonomni avto

Tudi grafični velikan ima svoj avto oziroma bolj računalnik na kolesih. Roborace je avtonomno dirkanje, ki je svoj zagon dobilo med pandemijo, ko je bilo večino dogodkov v živo odpovedanih. Nvidia je ustvarila Roborace za virtualno publiko in za volanom ni človeškega voznika, ampak avtomobili temeljijo na Nvidiinih čipih Drive AGX.

Če že izdeluješ gume, zakaj ne še avto

V 70-tih je Michelin izdelal prototipni avto za testiranje svojih pnevmatik. Za osnovo so vzeli Citroen DS in vgradili dva ogromna Chevrolet motorja. Aja, pa imel je kar 10 koles, zato so ga poimenovali striga/stonoga (angl. centipede). Tehtal je več kot 9 ton, na sredini je celo imel pnevmatiko tovornjaka, ki so jo testirali pri hitrostih do 160 km/h.

NASA je za svoj »avto« črpala inspiracijo pri Batmanu

Odkar smo začeli osvajati vesolje, se je v NASI razvijala ideja o »avtomobilu« za raziskovanje planetov. Mars Rover je bil predstavljen 2017 in je zasnovan za raziskovanje Marsa. Človeška posadka in Mars Rover naj bi na Mars poleteli po letu 2030.

Samsung se rad poigrava z avtomobili

Čeprav so prodali svoj avtomobilistični oddelek, jih to ni ustavilo, da so tri desetletja kasneje (2019) predstavili XM3 Inspire, konceptni avto, ki so ga izdelali skupaj z Renaultom. Gre za predelavo obstoječega Arkana SUV, ki ga je Renault predstavil leto prej. Avto so dejansko tudi lansirali v Južni Koreji in prodajne številke niso bile slabe.

Na CES-u 2020 so predstavili tudi t. i. digitalno kabino, ki je bila opremljena s 5G omrežjem, s katerim so povezovali 8 zaslonov, 8 kamer in zunanji zaslon za posredovanje informacij ostalim udeležencem v prometu.

Kalashnikov in avtomobil – dve besedi, ki ne gresta ravno skupaj

Očitno se AK-47 ne prodaja več tako dobro kot v prejšnjih desetletjih, ker je proizvajalec v zadnjih letih razširil svoja krila na druga področja. 2018 so razkrili avtomobil CV-1, ki je navdih črpal iz sovjetskega »tanka« IZH-2125. Takrat je Kalashnikov optimistično dejal, da bo CV-1 imel enak vpliv na trg kot Tesla. Zelo samozavestno, a seveda od takrat o projektu nismo dobili več novih informacij.

Za svetovno prvenstvo v nogometu 2018, ki je potekalo v Rusiji, so izdelali električna trikolesa, imenovana Ovum.

Kaj se zgodi, ko izdelovalec ur izdela avto?

Dobimo avto, ki se pogosto znajde najgrših vseh časov. Swatch je v zgodnjih 80-tih eksperimentiral z idejo o majhnih, privlačnih mestnih avtomobilih, ki bi bil izredno poceni in tako na voljo množici. Swatchmobile, kot so ga takrat poimenovali, bi moral biti izdelan pod taktirko nemškega velikana Volkswagen, ampak je partnerstvo propadlo. Na pomoč je priskočil Mercedes, s katerim so potem izdelali Swatch Mercedes Art oziroma SMART.

Yamaha je želela izkoristiti motoristični renome

Yamaha je kar nekaj časa dobavljala motorje za F1 dirkalnike, kar jim je dalo idejo tudi za izdelavo športnega avtomobila. Imenoval se je OX99-11, ki sta ga izdelala Yamahina podružnica Ypsilon in britansko motoristično podjetje IAD. Opremili so ga s karoserijo iz karbonskih vlaken, velikim 3,5-litrskim V12 motorjem, ki naj bi v 3,2 sekundah dosegel hitrost 100 km/h, števec pa se je ustavil pri 350 km/h.

Sledilo je dolgo zatišje, pred 10 leti pa so na sejmu Tokyo Motor Show predstavili koncept avtomobila Sports Ride Concept.

Toyota ni bila vedno velikan avtomobilizma

Tkanina je bila Toyotina prva ljubezen. Šele po 10 letih delovanja, 1936, so izdelali svoj prvi avtomobil Toyota AA. Ko so praznovali 50. obletnico, je Toyota mrzlično iskala vsaj en primerek svojega prvega avtomobila. Našli so ga v Rusiji in je sedaj v nizozemskem muzeju Louwman.

Če bi še globlje pobrskali po zgodovini avtomobilizma, verjamemo, da bi našli še kakšen dragulj. Se morda vi spomnite še kakšen odštekan avto, ki ga ni izdelal avtomobilistični velikan?


Ti interessa saperne di più su questo argomento?
automobili Auto elettrica auto ibride auto usate Auto SUV


Cosa stanno leggendo gli altri?