realtà virtuale
17.07.2024 15:15

Condividi con gli altri:

Condividere

Apple Vision Pro finalmente disponibile in Europa

Applov VR produkt je prejšnji teden izšel v Evropi in pričakovanja od naprave so približno tako visoka kot cena.
Apple Vision Pro končno na voljo tudi v Evropi

Se še spomnite časov, ko so ljudje kampirali pred Applovimi trgovinami, da bi prvi prišli do novih iPhonov, tablic in ostalih produktov “velikega jabolka”? Če sklepamo po tem, kaj se je dogajalo pred eno od Applovih trgovin v Londonu ob izidu Apple Vision Pro, potem lahko zaključimo, da so ti časi minili. Applov zelo “high-tech” računalnik v vizirju, ki si ga nadenemo na glavo, je končno na voljo v Evropi in Veliki Britaniji. Že res, da so danes na voljo prikladne možnosti prednaročil, vendar pa dejstvo, da pretiranega zanimanja ob izidu ni bilo, kaže tudi na to, da še vedno obstaja dvom v prihodnost VR naprav. Bo dotična tehnologija uspela pobegniti iz sveta tehnoloških fanatikov in se prebiti na masovni trg?

Apple si Vision Pro želi pozicionirati tako, da kupci verjamejo, da lahko z njim počnejo to, kar so počeli do zdaj, vendar bolje. Domači videi postanejo 3D videi, panoramske fotografijo se kar naenkrat raztezajo po celotni steni in 360 stopinj okrog nas. Zdi se, da je še najbolj problematična cena naprave, in sicer znaša v Evropi £3,500 oz. €3,999.

Zgolj za primerjavo lahko pogledamo, kako na to isto VR tehnologijo gleda Meta. Nedavni demo naprave Meta Quest 3, ki je v Veliki Britaniji na voljo od leta 2023, v ospredje postavlja predvsem večopravilnost. Pred kratkim je izšel oglas za napravo Meta Quest 3, v kateri moški ob gledanju navodil gradi zibelko. Zagotovo ne najbolj vznemirljiv koncept uporabe, vseeno lahko vidimo, kako Meta želi prikazati svojo tehnologijo. Da o ceni, ki ni višja od 600 evrov, ne izgubljamo besed.

Apple vs. Meta: Kdo bo zmagovalec VR tekme?

Apple in Meta sta največja VR igralca, je pa trg precej bolj nasičen, kot se morda zdi. Danes lahko izbiramo med več deset ali celo sto različnimi VR napravami. Tisto, kar je skupno vsem je, da še nobeni od naprav ni uspelo postati masovni produkt.

Do nedavnega je Vision Pro bil na voljo zgolj v ZDA – analitsko podjetje IDC napoveduje, da letos ne bodo prodali več kot 500.000 naprav. Meta, ki sicer ne razkriva podatkov števila prodanih enot za Quest, bi naj po nekaterih ocenah prodala okrog 20 milijonov naprav.

VR naprave niso niti približno tako nenadomestljive, kot tablice, kaj šele pametni telefoni. George Jijiashvili, analitik pri podjetju Omdia, ki se ukvarja z raziskavami trgov pravi, da uporabniki številne od naprav, ki jih kupijo, kmalu prenehajo uporabljati in jih zavržejo. “To se dogaja predvsem na račun omejenega pritoka uporabnih in zanimivih vsebin, ki bi uporabnika držale priklenjenega na napravo“, dodaja. Seveda pa manko vsebine vodi v manjši interes tako na strani uporabnikov, kot razvijalcev, ki so tisti, ki skrbijo za razvoj vsebine. “Gre za situacijo kokoši in jajca“, pravi Jijiashvili.

Alan Boyce, ustanovitelj studia za mešano resničnost DragonfiAR je izpostavil, da bodo morali prvi kupci naprave Vision Pro biti potrpežljivi dokler ne dobijo več vsebine. Na tem področju Quest 3 pred Applovim produktom, kajti ta že ponuja robustno knjižnico iger, poleg tega pa omogoča opravljanje stvar enakih kot Vision Pro.

IDC-jev analitik Francisco Jeronimo dodaja, da Appla kljub nekoliko počasnejšemu začetku nikakor ne bi smeli odpisati. “Od Appla se vedno pričakuje, da se bodo njegovi produkti takoj prodajali v milijonih. Vseskozi se produkte primerja za iPhonom”, pravi Jeronimo. Dejstvo pa je, da je tudi iPhone potreboval čas, da nabere dovoljšnjo število kupcev in začne s hitro rastjo prodaje.

Melissa Otto iz S&P Global Market Intelligence trdi, da je iPhone postal masovni produkt šele, ko je App Store “eksplodiral” z dodajanjem enormne količine aplikacij. “Ko ljudje začutijo, da njihova življenja postajajo boljša in lažja, takrat so pripravljeni narediti korak naprej“, pravi Otto.


Ti interessa saperne di più su questo argomento?
Mela menta Occhiali VR


Cosa stanno leggendo gli altri?