Telefonija
10.08.2008 09:03

Deli z drugimi:

Share

iPhone bo sam brisal “neželeno” programsko opremo

Jonathan Zdziarski, poznan iPhone heker in avtor večih knjig o Applovem mobilnem telefonu, je pri brskanju skozi novo programsko opremo iPhone 2.0 naletel na zanimivo podrobnost. Globoko v programerski džungli je našel URL, ki iPhone poveže s posebnim seznamom neželene programske opreme. Če bodo na vašem iPhonu najdeni kateri izmed teh programov, bi jih Apple lahko kar avtomatično izbrisal. Čeprav še ni najbolj jasno, kako bo stvar dejansko delovala (in katere programe Apple ne bo maral), se je vredno vprašati, ali to “rahlo” ne presega Applovih pooblastil.

Nekateri menijo, da bo to delovalo kot nekakšna varovalka, v primeru, če bi s pomočjo storitve App Store nehote pridobili kakšno škodljivo programsko opremo. Na ta način bi vam lahko Apple prevzel napore in preglavice odpravljanja nepridiprava, ta ukazni niz pa bi prav tako pomagal pri pregonu trojancev in drugih virusov. Ta programska stranska vrata bi lahko služila tudi kot sredstvo za pregon programske opreme, ki krši Applova pravila poslovanja, pri čemer bi lahko onemogočili tudi načeloma prav nič škodljive konkurenčne programe.

Zdziarski je prepričan, da takšen ukrep sam po sebi ni dovolj učinkovito varovalo proti programskim škodljivcem. Edinole, kar bi tak sistem lahko odganjal, so Applu nadležni programi, kar pa marsikateremu uporabniku ne bo prav nič všeč.


Prijavi napako v članku