Računalništvo, telefonija
15.03.2012 11:34
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet ubil najstarejšo tiskano enciklopedijo

Microsoft je z izdajo e-enciklopedije povzročil začetek konca tiskane izdaje Enciklopedija Britannica!
Microsoft je z izdajo e-enciklopedije povzročil začetek konca tiskane izdaje Enciklopedija Britannica!

Že dalj časa je znano, da branje tiskalnih medijev izpodriva hiter in enostaven dostop do spletnih vsebin. Da je svetovni splet dejansko eden od ključnih dejavnikov, ki vpliva na trend zmanjševanja naklad tiskanih medijev, se je pred kratkim pokazalo na primeru nesporne avtoritete na področju enciklopedij. Tu seveda govorimo o Enciklopediji Britannica, ki so jo tiskali skoraj četrt tisoćletja, in sicer od leta 1766 do 2010.

Vrhunec priljubljenosti je tiskana različica Enciklopedije Britannica dosegla v 60. letih prejšnjega stoletja. Ta je postala celo statusni simbol novonastajajočega srednjega družbenega razreda. S pojavom interneta pa je prodaja tiskane izdaje Enciklopedija Britannica toliko upadla, da je predstavljala le še droben delež prihodkov podjetja. V letošnjem letu pa je bila sprejeta odločitev, da bodo po 244-letih prenehali izdajati enciklopedijo v tiskani obliki. Ta bo odslej na voljo le še kot spletna različica.

Kot zanimivost velja še omeniti, da je že v 80. letih prejšnjega stoletja Microsoft podjetje Britannica nagovarjalo k digitalizaciji njene tiskane enciklopedije. Ker ta ni verjela v elektronske izdaje, je ponudbo zavrnila. Zaradi tega je Microsoft oblikoval lastno enciklopedijo Encarta. Ko so jo trgovci pričeli ponujati skupaj z osebnimi računalniki, je tržni delež Britannice strmo upadel. Ta se je poskušala rešiti s pomočjo CD zgoščenk, vendar brez uspeha. Sedaj je Enciklopediji Britannica ostala še brez tiskane izdaje.


Prijavi napako v članku