Telefonija
09.06.2008 12:24

Deli z drugimi:

Share

Inovativno sodelovanje Hiše eksperimentov in Mobitela

Hiša eksperimentov in družba Mobitel sta predstavila novo storitev, ki je nastala v sodelovanju obeh omenjenih organizacij in Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Z njo bodo obiskovalci, ki ne znajo slovensko ali pa imajo težave z branjem, še lažje raziskovali ter doživljali zanimive in poučne predstavitve Hiše eksperimentov.

Obiskovalci po svetu za oglede muzejev uporabljajo posebno storitev zvočnega vodiča v jeziku, ki ga govorijo ali razumejo. V Hiši eksperimentov so prišli do enostavne ideje – omenjene naprave bi lahko nadomestili z mobilniki, ki jih večina obiskovalcev nosi s seboj. S tem so rešili težave s polnjenjem baterij, servisiranjem ter logistiko sposojanja in vračanja zvočnih vodičev. Po besedah dr. Mihe Kosa, direktorja Hiše eksperimentov, pa vsaka ideja zahteva nekoga, ki ji zna prisluhniti in jo z lastnimi tehnološkimi inovacijami tudi uresničiti ter obogatiti. Najboljšega partnerja so našli prav v podjetju Mobitel, ki je posebej za Hišo eksperimentov razvil povsem novo storitev – Predstavitev posameznih eksperimentov v slovenskem in angleškem jeziku prek glasovnega klica.

Obiskovalci Hiše eksperimentov lahko sedaj pokličejo na mobilno številko + 386 (0)41 182 170 in sledijo navodilom, ki jih vodijo skozi posamezne eksperimente. Tako lahko v eksperimentiranju uživajo vsi vedoželjni, tudi če imajo težave z branjem ali znanjem slovenskega jezika.

Storitev je brezplačno na voljo vsem Mobitelovim uporabnikom in naročnikom tujih operaterjev, ki gostujejo v Mobitelovem omrežju. Predplačniškim uporabnikom tujih operaterjev pa svetujemo, da pred uporabo preverijo, ali jim bo domači operater storitev zaračunal kot klic v tujem omrežju.

Storitev predstavlja zanimivo novost, ki je rezultat tehnološkega sodelovanja Hiše eksperimentov, Mobitela in Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Pri tem je, kolikor je znano, Hiša eksperimentov prva tovrstna ustanova na svetu, ki svojim obiskovalcem omogoča predstavitev eksperimentov neposredno prek mobitelov. Prispevek družbe Mobitel v tem projektu je v lastnem znanju in razvoju ter tehnološki in logistični podpori, hkrati pa Mobitel krije tudi stroške govornih klicev v okviru nove storitve.

Mobitelovi uporabniki lahko več o Hiši eksperimentov in novi storitvi najdejo na mobilnem multimedijskem portalu Planet, v sklopu Aktualno, kjer se lahko v nagradnem kvizu potegujejo tudi za brezplačne vstopnice te izobraževalne ustanove.

O Hiši eksperimentov
Hiša eksperimentov je prvi slovenski center znanosti, ki temelji na načinu »izvedi sam«. Obiskovalci se skozi igro in lastne izkušnje učijo znanstvenih resnic. Poleg eksperimentov Hiša razvija in izvaja znanstvene dogodivščine (znanstvene »šove«), delavnice in poljudno-znanstvena tekmovanja ter organizira poljudna predavanja znanstvenikov in pogovore le-teh s srednješolci. Obiskuje tudi manjše slovenske kraje s programom prijetnega učenja, namenjenega učencem, učiteljem in krajanom. Hišo obiskujejo učenja in znanja željni iz vse Slovenije in tako hiši dajejo vseslovenski značaj.


Prijavi napako v članku