Računalništvo, telefonija
24.06.2017 06:45
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ima AMD končno realne možnosti, da porazi Intel?

Procesorji AMD EPYC imajo prav vse možnosti za uspeh!
Procesorji AMD EPYC imajo prav vse možnosti za uspeh!

Podjetje AMD je nedavno predstavilo novo družino procesorjev EPYC, med katerimi so kar trije modeli z 32 jedri, postavil več svetovnih rekordov v zmogljivostih. Zdaleč najbolj zanimivi so strežniški procesorji družine EPYC 7000 (kodno ime Naples), saj temeljijo na osnovi procesorske zgradbe Zen. Najzmogljivejši predstavnik podatke preračunava s kar 32 procesorskimi sredicami oziroma 64 procesorskimi niti, ponudi podporo za do dva terabajta sistemskega pomnilnika im nudi podporo za osemkanalni sistemski pomnilnik DDR4 najvišje frekvence 2.667 megahercev. Tu najdemo še podporo za 128-bitni podatkovni vmesnik PCI Express, pri polni obremenitvi pa tovrstni procesorji proizvedejo do 180 vatov toplotne moči.

Družina procesorjem AMD EPYC 7000 bo sestavljena iz skupno kar 12 različnih modelov procesorjev. Najcenejši model bo opremljen z osmimi procesorskimi sredicami in bo v Združenih državah Amerike naprodaj za preračunanih 360 evrov, medtem ko bo za najzmogljivejši model s kar 32 procesorskim jedri treba odšteti kar preračunanih 3.600 evrov. Novih procesorjev AMD družine EPYC se bodo verjetno najbolj razveselili snovalci in uporabniki najrazličnejših aplikacij s področja analitike in računalništva v pomnilniku. Procesorji, katerih pomnilniška prepustnost dosega do zavidljivih 290 gigabajtov na sekundo, imajo namreč znatno boljšo povezavo notranjih sredic v primerjavi s konkurenčnimi procesorji Intel.

Po zagotovilih podjetja AMD strežniški procesorji EPYC idealna izbira za praktično 95 odstotkov bremen, ki jih danes obdelujejo podatkovni centri. Zaradi tega ne preseneča, da so se za novince že ogreli vodilni proizvajalci strežniških sistemov, kot so Hewlett Packard Enterprise, Dell, Lenovo in drugi. Poleg tega bo podpora za novince zagotovljena tudi na programskem področju, saj je združljivost z novinci že bila najavljena s strani podjetji Microsoft, VMWare in Red Hat, za novince pa so zanimanje izrazila tudi večja podjetja, kot na primer kitajski spletni velikan Baidu. Zaradi tega so mnogi poznavalci prepričani, da bo podjetje AMD z novinci zagotovo zagrenilo življenje konkurenčnemu podjetju Intel na področju strežnikov.


Prijavi napako v članku