Računalništvo, telefonija
17.03.2020 10:03
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IKT-dogodki in vsi ostali največji dogodki po svetu, ki bodo prestavljeni ali odpovedani zaradi koronavirusa

IKT-dogodki in vsi ostali največji dogodki po svetu, ki bodo prestavljeni ali odpovedani zaradi koronavirusa
IKT-dogodki in vsi ostali največji dogodki po svetu, ki bodo prestavljeni ali odpovedani zaradi koronavirusa

Da se stanje na področju dogodkov takšnih in drugačnih zvrsti, med drugim tudi IKT-dogodkov spreminja, je postalo jasno 12. februarja, ko so odpovedali Svetovni kongres mobilne industrije (MWC) v Barceloni. Marsikomu se je ta ukrep zdel pretiran, saj so se sočasno nadaljevale priprave na nekatere druge velike dogodke, na primer mednarodni avtomobilski salon v Ženevi, ki pa so ga nato zgolj teden dni pozneje tudi odpovedali. Po nadaljnjem širjenju koronavirusa v nove države in še posebej po izbruhu v Italiji so odpovedi oziroma preložitve mednarodnih in krajevnih dogodkov postali vsakdanji pojav.


Izbruh novega koronavirusa v svetu je dosegel razsežnosti pandemije, je v sredo, 12. marca 2020, sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. »WHO ves čas spremlja izbruh in globoko smo zaskrbljeni zaradi skrb zbujajoče ravni širjenja in resnosti ter skrb zbujajoče ravni neukrepanja,« je v Ženevi dejal Tedros. Tudi Slovenija ni nobena izjema, saj že veljajo uredbe, ki prepovedujejo praktično vse dogodke in počasi ugašajo javno življenje.


Svoje konference in srečanja so zadnje čase prestavljali, odpovedovali ali jih »digitalizirali« tako velikani, kot so Google, Facebook, Intel, Microsoft, Adobe in drugi, kot tudi druga podjetja.


Časnik Finance je pripravil pregled sprememb najzanimivejših aktualnih dogodkov, predvsem domačih, ki so podrobneje predstavljeni v koledarju na portalu ikt.finance.si.


Poglejmo najprej domače dogodke

 • Konferenco WCM (World Class Manufacturing) na temo industrije 4.0 in digitalizacije gospodarstva, ki naj bi potekala v Ljubljani, so prestavili na marec prihodnje leto (www.wcm-lean.com).
 • Konferenca na temo IT in projektnega menedžmenta z naslovom Skupaj do odličnosti bo 17. marca potekala digitalno, pri čemer bodo delavniška dneva namesto 18. in 19. marca izvedli v živo naknadno, ko se razmere ustalijo (togetherinexcellence.si).
 • RISK Conference 2020, konferenco o informacijski varnosti v regiji Adriatik, so preložili na 9.–10. junij (www.risk-conference.com).
 • Konferenco Living Bits And Things 2020 so prestavili na 14.–16. september, namesto v Portorožu bo potekala v Kranjski Gori (www.livingbitsandthings.com).
 • Konference o digitalnem marketingu InOrbit 2020 19. in 20. marca niso prestavili. Potekala bo v digitalni obliki (www.inorbit.si).
 • Regijsko konferenco XR ALPE ADRIA o tehnologijah VR/AR/MR v Ljubljani so prestavili, novi datum bodo objavili naknadno (www.tp-lj.si).
 • Forum poslovne analitike so prestavili na 8. september (www.planetgv.si).
 • Dogodek z naslovom Kako odgovoriti na izzive, ki jih prinašajo spremembe v elektroenergetskem sistemu?, ki ga skupaj organizirata Poslovna akademija Časnika Finance in A1, bo 2. junija v hotelu Lev (akademija-finance.si).
 • VMware vFORUM 2020 v Ljubljani so prestavili, novi datum bodo objavili naknadno (www.vforum2020.com/ljubljana).
 • 22. tehnološko konferenco Smart Com so s 1. aprila prestavili na 13. oktober (www.smart-com.si/).
 • Cisco Connect Slovenija 2020 so prestavili na 14.–15. september (www.cisco.com/c/sl_si).
 • Logistični kongres 2020 o oskrbovalnih verigah v znanosti in praksi bo namesto 1.–3. aprila v Portorožu potekal od 30. septembra do 2. oktobra v Murski Soboti (www.logisticnikongres.si).
 • Dneve industrijske robotike v Ljubljani so prestavili na drugo polovico maja (www.dnevirobotike.si).
 • Konferenco Data center 2020 so z 8. aprila prestavili na junij, točen datum bodo še določili (palsit.com/izobrazevanje).
 • Dnevi slovenske informatike za zdaj še niso prestavljeni, potekali naj bi od 20. do 22. aprila, organizatorji bodo odločitev verjetno sprejeli prihodnji teden (dsi2020.dsi-konferenca.si).

In še nekaj večjih tujih dogodkov

 • Sejem in konferenco BigData Corp na temo množičnih podatkov so v Parizu prestavili na 27.–28. maj (www.bigdataparis.com).
 • Gartner CIO Leadership Forum 2020, konferenco o digitalizaciji in tehnoloških inovacijah so v Londonu odpovedali.
 • eXtreme365 Europe 2020, srečanje Microsoft Dynamics 365 partnerjev, bo v Amsterdamu potekalo od 24. junija do 2. julija (decembraextreme365.com/events-europe).
 • Hannover Messe 2020 so prestavili na 13.–17. julij (www.hannovermesse.de).
 • Future Computing 2020, 12. mednarodno konferenco o prihodnjih računalniških tehnologijah v Nici, so prestavili na 26.–30. julij (www.iaria.org).
 • SUSECON 2020, svetovno konferenco skupnosti SUSE, ki bo 23.–27. marca, so spremenili v spletno in preimenovali v SUSECON Digital 2020 (www.suse.com/susecon).
 • Konferenco o izobraževanju in digitalnih medijih Didacta 2020, ki naj bi bila 24.–28. marca, so prestavili, novi datum pa bodo objavili naknadno (www.messe.de).
 • eXtreme365 Europe 2020, srečanje partnerjev Microsoft Dynamics 365 v Amsterdamu, bo potekalo od 24. junija do 2. julija (extreme365.com/events-europe).


Svet IKT-dogodkov bo za vedno spremenjen

Dejstvo je, da je glavna sezona konferenc, sejmov in ostalih dogodkov v marcu in aprilu ter morda še v maju, kajti poletni meseci so vedno bili rezervirani za dopuste in potovanja. Zdaj bo vse drugače, kajti pričakujemo lahko, da bodo na globalni ravni odpovedani vsi dogodki, ki so bili načrtovani za marec ali april (in morda še za maj). Obsežne spremembe svetovnega omrežja IKT-dogodkov, kakršnih doslej še ni bilo, bodo gotovo pustile posledice. Nekaj manjših, morda tudi večjih, odpovedanih dogodkov verjetno ne bodo organizirali nikoli več. Dogodki, preseljeni na splet, bodo morda tam tudi ostali, če sploh. Letošnja odpoved in posledična enoletna pavza bosta vsekakor vplivali na MWC in druge velike dogodke. Zavedati se je potrebno, kaj takšna odpoved pomeni za dogodek. Enormni stroški, nič dobička, torej velik minus, iz katerega se le stežka izkoplješ.


Sprememba ritma bo posamezne udeležence spodbudila, da razmislijo o prihodnjih udeležbah in morda spremenijo svoj marketinški model. Verjetno se nam obeta obdobje vse več digitalnih dogodkov, je pa vprašanje, če lahko digitalna izkušnja nadomesti fizično. Tudi soorganizatorji in partnerji sejmov bodo pretehtali svojo vlogo, sponzorji bodo preverili svoje interese, ne nazadnje pa bodo tudi obiskovalci razmislili o svojih sejemskih dogodivščinah. Morda je takšno razmišljanje pretirano, vendar vseeno kaže na to, da bodo posledice novega virusa resnično brutalne.


Konference in sejmi so tudi doslej preverjali in spreminjali svoje koncepte, termine in organizacijo, odslej pa bodo za to imeli še dodatne razloge. Lahko rečemo, da po letošnjih izkušnjah svet IKT-dogodkov ne bo več takšen, kakršen je bil.


Prijavi napako v članku