Računalništvo, telefonija
16.06.2020 00:30
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei MatePad Pro: Najnaprednejša androidna tablica s kamenčkom v čevlju

Huawei MatePad Pro: Najnaprednejša androidna tablica s kamenčkom v čevlju
Huawei MatePad Pro: Najnaprednejša androidna tablica s kamenčkom v čevlju

Na tablične računalnike danes gledamo predvsem z vidika praktičnosti. Niso pripomoček, ki ga nosimo s sabo na vsakem koraku, ampak navadno počivajo doma, kjer služijo različnim vlogam. Uporabljamo jih predvsem kot občasni delovni pripomoček, sekundarno napravo za predvajanje zabavnih vsebin ali kot igračo, ki zamoti otroka.

Po vsesplošnem zanimanju za tablice pred več leti se je na prestolu tega področja nekako ustoličil Apple, ki do zdaj še ni dobil prave konkurence, čeprav androidne barve več kot dostojno zastopa Samsung s svojo linijo Galaxy Tab. Kot kaže pa sta staroselca po več letih dobila novega resnega tekmeca. Huawei, ki sicer v najmočnejšem tabličnem razredu nima kaj dosti izkušenj, je letos lansiral tablico MatePad Pro, s katero kani premešati štrene omenjenima. Njihova poteza je več kot dobrodošla, saj na tem področju že predolgo vlada zatišje.

Kitajci ne skrivajo svojih visokih ambicij, kar kaže že novo poimenovanje tablice z oznako Mate. To je namreč oznaka s katero Huawei ožigosa svoje najboljše naprave. Čeprav jih čaka težka bitka z veteranoma , v svojem klobuku skrivajo kar nekaj novih trikov, ki bi znali prepričati marsikoga.

Eleganten minimalizem

Ni skrivnost, da so pri Huawei za zgled vzeli najboljšega med najboljšimi, ameriški Apple. MatePad Pro namreč s svojo obliko precej spominja na iPad Pro, le da ga skuša z ožjimi robovi okoli zaslona še prekositi v minimalizmu. Tablica je sicer ravno prav velika in težka, tako da se v roke lepo usede, s kovinskim ohišjem in lepo zaobljenimi robovi pa deluje zelo premijsko. Edina stvar, ki se nam vizualno ni najbolj dopadla, je postavitev sprednje kamere. Ta se nahaja v enem od kotov zaslona in nekoliko zmoti sicer popolno simetrijo in po nepotrebnem posega v sliko na zaslonu. Bolje bi bilo, če bi jo »spravili« v črn rob okoli zaslona.

Slednji, ki v diagonalo meri 10,8 palca oziroma slabih 28 centimetrov, sicer prekriva kar 90 odstotkov prednje ploskve tablice, kar je največ med vsemi aktualnimi tablicami. Posledično je videti zelo sodobno, hkrati pa je to tudi razlog, da s pri držanju s prsti dostikrat prekrijemo delček slike. K sreči Huaweieva programska oprema dovolj dobro razbere tovrstne nenamerne dotike in jih uspešno ignorira.

Zaslon sicer sloni na tehnologiji IPS LCD in ne novejši OLED, ki med drugim omogoča bolje izražen kontrast med svetlimi in temnimi barvami, vendar je slika z ločljivostjo 2560 x 1600 slikovnih pik kljub temu odlična in v praksi kakšnega pomanjkanja ni opaziti. Vseeno pa bi se za premijsko tablico spodobilo, da je opremljena z najnovejšo tehnologijo, zlasti če je njen cilj konkurirati najboljšim.

Surova tehnična dovršenost

Kar se tiče opreme pod zaslonom, Huawei ni skoparil. MatePad Pro je opremljen s procesorjem Kirin 990, ki ga najdemo tudi pri njihovih novih telefonih serije P40. Tega spremlja še 6 gigabajtov delovnega pomnilnika in 128 gigabajtov notranjega pomnilnika, konfiguracija pa zagotavlja povsem gladko delovanje, ne glede na to na kakšen način jo preizkusite. Vse dela tako kot mora. Prehajanje med meniji je gladko, grafično najzahtevnejše igre, kot je na primer znana dirkalna igra Asphalt 9, tečejo kot Usain Bolt na 100 metrov in tudi, ko na tablici odprete tri aplikacije hkrati, ostane energična.

Vrhunsko sliko in hitro delovanje pa dopolnjuje še odličen zvok. MatePad Pro se lahko pohvalili s kar štirimi zvočniki, dvema na spodnji in dvema na zgornji stranici, ki so jih zasnovali uveljavljeni mojstri zvočne opreme, podjetje Harman Kardon. Škoda le da se nahajajo na mestu, ki ga pri horizontalni postavitvi tablice, na primer med igranjem iger, velikokrat prekrijete z dlanmi in s tem nekoliko zadušite zvok. Ampak igre je tako ali tako bolje igrati s slušalkami, saj se na ta način bolj potopite v virtualni svet.

Posebej pa velja izpostaviti baterijo. Ne le da je pri kapaciteti 7250 mAh izjemno vzdržljiva, tudi napolni se zelo hitro. Med drugim jo lahko polnite tudi brezžično, vendar se bo energija v tem primeru nabirala počasneje, Huaweieva tablica pa omogoča tudi brezžično polnjenje drugih naprav. Vsekakor koristno v določenih situacijah, zlasti, ko ste na poti.

MatePad Pro ima tudi kamero spredaj in zadaj, vendar ne ena ne druga nista nič posebnega. Opravita pa svoje delo zadovoljivo. Vendar le v dobrih svetlobnih pogojih. Čim pade mrak, dobite na fotografiji le še morje zrn. Na hrbtni strani ima sicer MatePad enooko kamero z ločljivostjo 13 MP in zaslonko širine f/1.8, spredaj pa z ločljivostjo 8 MP. Omogoča tudi nekajkratno digitalno povečavo, vendar pa so rezultati njene uporabe slabi. Bolje je, da zajamete sliko brez povečave in jo nato po potrebi naknadno obrežete oziroma povečate. Ne gre pa kamere Huaweievi tablici v nobenem primeru šteti kot minus, saj pri tem opravilu ni nič slabša od tekmic, kvečjemu boljša. Tablice za razliko od telefonov pač niso mišljene kot kamere.

Skoraj kot prenosnik

Lahko pa Huaweievo uporabite kot pravi pravcati prenosnik. Nanjo napreč lahko priklopite magnetno tipkovnico in jo sparite z digitalnim pisalom M-Pencil. Oba sta na voljo ločeno od tablice, ju pa priporočamo vsakomur, ki namerava tablico veliko uporabljati za delo ali kreativno ustvarjanje. Tipkovnica, ki v postavitvi stojala pozna dva različna naklona in služi tudi kot etui, namreč omogoča veliko boljšo pa tudi učinkovitejšo uporabniško izkušnjo tipkanja, pisalo, ki razpozna kar 4096 stopenj stopenj pritiska, pa ponuja podobno izkušnjo slikanja in risanja, kot svinčnik na papirju. Z njim sicer lahko enostavno ustvarite beležke, nakupovalne sezname in podobno. Pogrešali smo le bolj skrito mesto, kamor bi ga lahko na tablici pospravili. MatePad Pro namreč nima luknje namenjene pisalu, ampak tega magnetno pritrdite na vrh tablice. To v umirjenem pisarniškem ali domačem okolju ni težava, ko se gibljete na poti, pa se lahko kaj hitro izgubi. Takrat ga je varneje pospraviti v žep ali torbo, če tablico prenašate v roki.

Odsotnost Googla boli, ampak …

Veliko smo že povedali o MatePadu, ne pa še tistega, kar najverjetneje zanima večino. Kakšna je uporabniška izkušnja brez Googlove podpore. Kdor se je že srečal s katerim od telefonov družine P40, je z aktualnim stanjem že seznanjen. Tablica s tega stališča ponuja povsem enako izkušnjo. Lagali bi, če bi rekli, da se Googlova odsotnost ne pozna. Google se je s svojimi raznoraznimi stortvami že tako vpel v naša življenja, da marsikdo ne zna funkcionirati brez njega. Tu nista le Gmail in Chrome, ki sta še najmanjši problem, saj ju je mogoče usposobiti tudi na novih Huaweievih napravah, ampak Googlovi zemljevidi, YouTube, Googlov oblak Drive in nenazadnje Googlova trgovina z aplikacijami Play.

Sploh slednjo zelo pogrešamo, saj v Huaweievi lastni imenovani AppGallery veliko priljubljenih aplikacij (še) ni dostopnih. Spodbudno je, da se ta polni praktično na dnevni ravni, vendar bo zelo verjetno rabila še dolgo časa, da se bo vsaj malo približala Googlovi. Vendar ni vse tako črno, kot se morda zdi. Obstajajo namreč številne alternativne rešitve prek katerih lahko pridete do velikega števila manjkajočih aplikacij. Celo Googlovih, le ni garantirano, da bodo vse delovale tako kot morajo oziroma sploh. Do neke mere si lahko pomagate s Huaweievo aplikacijo Phone Clone, prek katere na primer s telefona ali stare tablice prekopirate aplikacije na MatePad Pro. Potem je tu še neke vrste iskalnik aplikacij MoreApps, ki ga najdete v AppGalleryju, pa nepooblaščeno nahajališče namestitvenih datotek APKPure, prav tako pa se najdejo druge tržnice z aplikacijami.

V prevodu: rešitve so, četudi ponekod le zasilne. Vzelo pa vam bo nekaj časa, da vse prečešete in si namizje tablice vsaj približno prilagodite po svojih željah. Pazite le iz katerega vira namešate aplikacije. V veliki meri gre za rešitve nepooblaščenih razvijalcev, kar pomeni, da niso tako varnostno preverjene, kot na primer Googlov Play. Pa že ta ima sem ter tja težave s prisotnostjo zlonamerne programske opreme.

Spodbudno je, da Huawei ni vrgle puške v koruzo in se na vse kriplje trudi dobiti čim več relevantnih aplikacij v svojo trgovino. Tudi slovenskih. Kot smo nedavno izvedeli od predstavnikov slovenske podružnice Huaweia naj bi na njihovo tržnico kmalu prišle tudi prve aplikacije slovenskih bank (NLB) in plačilnih storitev (mBills). In mariskatera aplikacija, ki še nekaj tednov nazaj ni delovala na novih Huaweievih napravah, zdaj deluje. To je dobra popotnica za prihodnost in verjamemo, da bo Huawei naredil vse, da bi zagotovil prvovrstno uporabniško izkušnjo. Četudi je za zdaj še ni in je niti ni mogel.

Da pa ne bomo samo jamrali o tegobah programske opreme, moramo povedati, da nas je Huaweiev posodobljen uporabniški vmesnik EMUI, ki temelji na odprtokodni različici Androida, na tablici navdušil. Odlikuje ga namreč kar nekaj naprednih funkcij, med drugim sodoben način upravljanja s potezami, sočasna uporaba treh aplikacij in enostavno povezovanje tablice s telefonom. Slednja je še posebej uporabna za hiter prenos datotek z načinom »povleci-in-spusti« oziroma kar celotnega delovnega procesa. Ko napravi povežete, se bo vaš telefon v obliki okna pojavil na zaslonu tablice, vi pa boste na ta način lahko nadaljevali delo na večjem zaslonu.

Ni za vsakogar, bo pa navdušila vsakega, ki se ji bo posvetil

Huawei MatePad Pro je brez dvoma vrhunsko zasnovana tablica. Morda celo najbolje od vseh androidnih v obstoju. Zahteva pa kompromis na področju programske opreme. Dokler bodo Huawei pestile težave z Googlom oziroma se ne najde rešitev, ki bi na njihovih napravah vseeno omogočila uporabo glavnih Googlovih storitev, bo krog interesentov za tablico manjši, kot bi bil lahko sicer. Garantiramo pa, da nad njo ne bo razočaran nihče, ki se bo zanjo odločil in vanjo vložil nekaj svojega prostega časa. Za takšno ceno boste težko dobili bolj tehnično dovršeno tablico.


Prijavi napako v članku