Računalništvo, telefonija
26.01.2011 00:00
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

HTML 5 postaja HTML

Standardi za spletne dokumente, že dalj časa funkcionirajo na metodi imenovani »rolling release«,  na katero očitno prehaja tudi nov model razvoja HTML.
Standardi za spletne dokumente, že dalj časa funkcionirajo na metodi imenovani »rolling release«, na katero očitno prehaja tudi nov model razvoja HTML.

Urednik specifikacije HTML-ja Ian Hickson, je napovedal, da od zdaj naprej HTML nebo več nosil oznake za verzijo specifikacije. WHATWG različica specifikacije, se bo namreč obravnavala kot trenutni standard, ki bo sčasoma evulirala v obstoječe ogrodje sprotnih sprememb, nekaj podobnega rolling release modelu.

Potrebo po jasnem označevanju različice se je namreč v večini izkazala za neuporabna, saj razvijalci brskalnikov večinoma težijo k implementaciji novih HTML funkcij in v svojem ritmu in večkrat prezrejo določene normative. Spletni razvijalci na drugi strani spremembe sprejemajo čisto individualno in se v večji meri orientirajo po brskalnikih, ki so prisotni med širšo javnostjo. Če je proces sprememb v zadnjih letih tradicionalno tekel zelo počasi, se je v današnjem obdobju drastično pospešil, kar je razvidno iz dejstva, da se mnoge značilnosti sedanjega standarda HTML5, že izvajajo v večini brskalnikov in so že nekaj časa v aktivni uporabi.

Odločba o odstranitvi številke za oznako HTML, je le še eden izmed naslednjih korakov in priznanje načina, na podlagi katerega HTML in brskalniki delujejo in se razvijajo. W3C kot tehnični izdajatelj standarda, bo najverjetneje zato uporabil kar tako imenovane “Snapshote”, ki bodo označevali stabilne korake v razvoju dinamične različice WHATWG. WHATWG ali Web Hypertext Application Technology Group je rastoča skupnost ljudi, ki se zanimajo za razvoj spleta. Fokus skupine je predvsem na razvoju HTML-ja in APIj-a za spletne aplikacije. WHATWG so ustvarili posamezniki iz podjetij kot so Apple, Mozilla Foundation in Opera Software.

Novica je na drugi strani povzročila precej polemik v javnosti, zbrani okrog spleta. Medtem ko se ena skupina spletnih razvijalcev takšnega načina razvoja veseli, mu drugi očitajo, da bo takšen pristop samo še poglobil razlike med brskalniki in povečal nered, ki nastaja pri spletnem razvoju zaradi velikih razlik pri implementaciji določenih funkcij na različnih standardih. Če W3C ne bo obdržal oznake različice trenutnega standarda, bi se namreč pri implementaciji lahko pojavile težave, še več ne obstajanje določenega standarda, bi znatno zapletlo sinhronizacijo brskalnikov in tako razvoj spletnih aplikacij, ki morajo ohraniti uporabniško izkušnjo dosledno, ne glede na to, kateri brskalnik je je na programu. Delo spletnih razvijalcev bi zato v bližnji prihodnosti lahko postalo precej težje.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava

, ,
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več