Automoto
04.09.2024 13:30

Podijelite s drugima:

Udio

Volkswagen razmišlja o zaprtju nemških tovarn

Volkswagen razmišlja o zaprtju nemških tovarn

Volkswagen, najbolj prodajana blagovna znamka v Sloveniji, prvič v svoji 87-letni zgodovini razmišlja o zaprtju tovarn na domačem ozemlju.

Nemški avtomobilistični velikan trdi, da zaradi nepredvidljivih in težkih razmer v avtomobilski industriji ne more izključiti morebitnega zaprtja nemških tovarn, kar pomeni, da bodo tudi prekršili obljubo iz 1994, s katero so se zavezali, da ne bodo odpuščali zaposlenih do 2029.

»Evropska avtomobilska industrija je v zelo zahtevnem in resnem položaju,« je pred kratkim povedal Oliver Blume, predsednik uprave skupine Volkswagen.

Med razlogi je navedel nove konkurente, predvsem azijske, ki vstopajo na evropske trge, slabšanje položaja Nemčije kot dominantne proizvodne lokacije in potrebo po »odločnem ukrepanju«.

Polletni rezultati podjetja kažejo, da VW ne bo dosegel svojega cilja 10 milijard evrov prihrankov do leta 2026. Začetek govora o zaprtju tovarn je pretresel nemško javnost, zaposlene, predvsem pa omajalo ugled blagovne znamke.

Dobiček iz poslovanja se je z 1,64 milijarde evrov v predhodnem letu znižal na 966 milijonov evrov, kar vključuje tudi prodajo luksuznih znamk Audi in Porsche ter znamk za množični trg Seat in Škoda.

Podjetje si je prizadevalo zmanjšati stroške s predčasnim upokojevanjem in odkupi, s katerimi se je izognilo prisilnemu odpuščanju, vendar zdaj pravi, da ti ukrepi morda ne bodo zadostovali. Zamisel o zaprtju nemških tovarn so takoj kritizirali predstavniki delavcev in sindikati.

»Pristop vodstva je ne le kratkoviden, ampak tudi nevaren, saj lahko uniči srce Volkswagna,« je dejal Thorsten Groeger, glavni pogajalec industrijskega sindikata IG Metall.

Predstavnica zaposlenih Daniela Cavallo se je prav tako postavila v bran zaposlenih in krivdo za neuspeh prenesla na vodstvo, ki je v zadnjih letih »sprejel več napačnih odločitev«. Njena ideja je zmanjšanje zapletenosti upravnega odbora in izkoriščanje sinergije med različnimi blagovnimi znamkami v skupini Volkswagen.

Ni še znano, katera tovarna je na vrhu seznama za zaprtje, po vseh podatkih bi lahko zaprli eno tovarno za proizvodnjo komponent in eno tovarno za končno izdelavo avtomobilov.




Što drugi čitaju?