Igre
07.08.2024 14:30

Podijelite s drugima:

Udio

Baldur's Gate 3 ostaje na vrhu

Baldur’s Gate 3 se zadržuje na vrhu

Minilo je leto dni, odkar je igra Baldur’s Gate 3 zapustila zgodnji dostop, in imela je velik vpliv na svet iger. Larian Studios, ustvarjalci serije Divinity, so s to najnovejšo RPG igro, ki temelji na Dungeons & Dragons, opravili odlično delo. Igra ni le izpolnila pričakovanj, temveč je postavila tudi nove standarde za to, kakšna naj bi bila poglobljena igra RPG.

Zakaj je Baldur’s Gate 3 tako poseben?

Baldur’s Gate 3 je več kot le igra. Je doživetje. To je igra, v kateri lahko ustvarite svojo zgodbo, vaše odločitve in dejanja pa resnično vplivajo na izid. To je igra, v kateri lahko postanete junak, zlobnež ali karkoli vmes. Oblikujete lahko svet in ljudi okoli sebe. To je igra, ki ponuja neverjetno svobodo in prilagodljivost, v kateri lahko raziskujete obsežen in podroben svet, poln skrivnosti, presenečenj in nevarnosti.

Foto: Larian Studios

Toda tisto, kar igro Baldur’s Gate 3 resnično odlikuje, je njen način za več igralcev, ki vam omogoča, da to pustolovščino delite z največ tremi drugimi igralci na spletu. Lahko sodelujete ali tekmujete, se strinjate ali ne strinjate, se spogledujete ali izdajate in opazujete, kako se vaše zgodbe razhajajo ali zbližujejo. Pridružite se lahko tudi skupnosti ustvarjalcev vsebin, ki z zmogljivimi orodji za spreminjanje in načinom Dungeon Master ustvarjajo lastne scenarije in kampanje, kar dodaja igri neskončno vrednost za ponovno igranje in raznolikost.

Baldur’s Gate 3 je igra, ki vam omogoča, da igrate po svoje in z drugimi. Je igra, ki slavi različne načine, na katere lahko igralci v njej uživajo, ter globino in podrobnosti sveta, ki ga ustvarja. To je igra, ki se poklanja svojim predhodnikom, hkrati pa utira novo pot v žanru. To je igra, ki si zasluži vse pohvale in priznanja, ki jih je prejela, in še nekaj več.

Zgodba o uspehu igre je zapisana v knjigah rekordov. Že od samega začetka je osvojila srca in misli igralcev po vsem svetu. Ne gre le za zapleteno igranje ali podrobno zgodbo, zaradi katerih se oboževalci vedno znova vračajo, temveč tudi za občutek skupnosti in skupne izkušnje, ki so se oblikovale okoli tega kulturnega fenomena.

Foto: Larian Studios

V tem članku si bomo ogledali nekaj funkcij in mehanik, zaradi katerih je večigralski način igre Baldur’s Gate 3 tako privlačen in poglobljen. Ogledali si bomo tudi nekaj najboljših vsebin, ki jih je ustvarila skupnost in so nastale z uporabo orodij za modifikacijo igre in načina Dungeon Master. Ne glede na to, ali ste izkušeni igralec ali šele začenjate, večigralski način Baldur’s Gate 3 ponuja nekaj za vas.

Značilnosti in mehanike

Ena od glavnih stvari, ki odlikuje večigralski način igre Baldur’s Gate 3, je, koliko svobode in prilagodljivosti daje igralcem. Ustvarite lahko svoj lik ali izberete enega od vnaprej pripravljenih originalnih likov, vsak s svojo zgodbo, osebnostjo in cilji. Prav tako lahko prilagodite videz, razred, raso, spretnosti in sposobnosti svojega lika ter tako ustvarite edinstvenega junaka, ki ustreza vašemu slogu in željam.

Pridružite se lahko večigralski seji z največ tremi drugimi igralci v spletu ali jo organizirate, lahko pa igrate tudi sami s spremljevalci z umetno inteligenco. Uporabite lahko tudi funkcijo navzkrižnega igranja in igrate z igralci na različnih platformah, kot sta PC in Stadia. S člani svoje druščine se lahko pogovarjate prek klepeta v igri ali glasovnega klepeta, s sistemom ping pa lahko označite predmete, sovražnike ali zanimive lokacije.

Foto: Larian Studios

Igra uporablja turni bojni sistem, ki temelji na pravilih 5. izdaje Dungeons & Dragons, kar omogoča taktično in strateško igranje. Za izvajanje različnih napadov, urokov, sposobnosti in manevrov lahko uporabljate svoje akcije, bonusne akcije, gibanje in reakcije. Prav tako lahko na različne načine vplivate na okolje, kot so potiskanje, metanje, prižiganje ali uničevanje predmetov, da pridobite prednost ali ustvarite priložnosti za svojo stranko.

Igra ima tudi dinamičen sistem dialogov, s katerim lahko vplivate na zgodbo in odnose s člani svoje stranke in NPC-ji. Izbirate lahko med različnimi možnostmi dialoga, vsaka pa ima različne rezultate in posledice. Na dialoge lahko vplivate tudi s svojimi spretnostmi, sposobnostmi ali predmeti. Nekoga lahko na primer prepričate, ustrahujete ali podkupite. Za ugotavljanje uspešnosti ali neuspešnosti svojih dejanj lahko tudi mečete kocko, kar v igro vnaša element naključja in nepredvidljivosti.

Svojo skupino lahko tudi razdelite in sami raziskujete svet ali kadar koli zamenjate člane skupine. Izberete lahko tudi, ali boste sledili glavni nalogi ali pa si prizadevali za lastne cilje in stranske naloge, ki lahko na različne načine vplivajo na svet in zgodbo. Prav tako boste naleteli na naključne dogodke, kot so zasede, srečanja ali odkritja, ki igro popestrijo in ji dodajo izziv.

Vsebine skupnosti

Še ena odlična stvar pri načinu večigralske igre Baldur’s Gate 3 je vsebina skupnosti, ki je bila ustvarjena s pomočjo orodij za spreminjanje igre in načina Dungeon Master. Igra ponuja obsežen in uporabniku prijazen nabor orodij, ki vsakomur omogoča ustvarjanje lastnih vsebin, kot so scenariji, kampanje, zemljevidi, predmeti, liki ali celo nove mehanike in sistemi. Prav tako lahko prenesete in igrate vsebine, ki so jih ustvarili drugi igralci, ali pa svoje stvaritve delite s skupnostjo.

Foto: Larian Studios

Eden izmed najbolj priljubljenih in impresivnih vsebin, ki jih je ustvarila skupnost, je način Dungeon Master, ki omogoča ustvarjanje in vodenje lastnih seans namiznih RPG-jev znotraj igre. Ustvarite lahko svojo pustolovščino z lastnimi zemljevidi, sovražniki, osebami NPC, dialogi, nalogami in dogodki. Igro lahko nadzorujete tudi v realnem času, prilagajate težavnost, dodajate ali odstranjujete elemente ali igrate vloge kot katerikoli lik. V svojo sejo lahko povabite do štiri druge igralce ali se pridružite seji, ki jo gosti drug Dungeon Master.

Način Dungeon Master je odličen način, da doživite igro na nov in ustvarjalen način ter izrazite svojo vizijo in slog. Ustvarite lahko lastne zgodbe, like in svetove ali pa poustvarite svoje najljubše iz drugih medijev, kot so knjige, filmi ali igre. Poigrate se lahko tudi z različnimi žanri, temami in toni, kot so grozljivka, komedija ali romantika. Možnosti so neskončne, vaša domišljija pa je omejena.

Nekateri najboljši primeri vsebine, ki jo je ustvarila skupnost v načinu Dungeon Master, so naslednji:

  • Izgubljeni rudnik Phandelver je še en odličen primer. Gre za pravo priredbo uradne pustolovščine iz začetnega kompleta Dungeons & Dragons 5. izdaje. S svojo druščino raziskujete starodavni rudnik in odkrijete zloveščo zaroto.
  • The Curse of Strahd: To je temačna in gotska grozljivka, v kateri ste s svojo druščino ujeti v deželi, ki ji vladajo vampirski lord in njegovi sluge. Vaša naloga je, da najdete način za pobeg ali ga premagate.
  • Zmaj z vrha Icespire: To je klasična fantazijska pustolovščina, v kateri se morate z ekipo spopasti z zmajem, ki ogroža bližnje mesto in njegovo okolico.
  • Grobnica groze: V njej morate z ekipo preživeti in priti do grobnice legendarnega liča.
  • Vzpon Tiamata: V njej morate z ekipo preprečiti, da bi kult priklical zlobno zmajevo boginjo in sprožil njeno jezo na svet.

To je le nekaj primerov neverjetne in raznolike vsebine, ki jo je skupnost ustvarila z uporabo načina Dungeon Master. Več vsebin lahko najdete v delavnici Steam Workshop ali Larian Vault ali pa ustvarite svoje z uporabo orodij za modifikacijo in načina Dungeon Master. Pridružite se lahko tudi uradnemu strežniku Baldur’s Gate 3 Discord ali skupnosti Reddit in se povežete z drugimi igralci in ustvarjalci, delite svoje pripombe, predloge in zamisli ali poiščete skupino za igranje.

Foto: Larian Studios

Obletnica igre je dokaz njene trajne priljubljenosti. Baldur’s Gate 3 ima največje število sočasnih igralcev na platformi Steam, kar jo uvršča med deset najboljših iger vseh časov, in jasno je, da bo ostala največja igra na svetu. Gre za živo, dihajoče vesolje, ki se nenehno razvija, z Larian Studiosom na čelu, ki razgrinja nova ozemlja.

Ko se ozremo nazaj na preteklo leto, je jasno, da Baldur’s Gate 3 ni le igra; je zapuščina, ki bo trajala večno. Je svetel primer ustvarjalnosti in standard odličnosti. Na še mnogo let pustolovščin v bogatem in podrobnem svetu Faerűna. Srečno obletnico, Baldur’s Gate 3! Resnično ste spremenili igro.


Zanima vas više o ovoj temi?
Steam igre Video igre


Što drugi čitaju?