Računalstvo, telefonija
Telefonija
03.07.2024 11:00

Podijelite s drugima:

Udio

ChatGPT v pametnih očalih Solos

ChatGPT v pametnih očalih Solos

Trg pametnih očal ni ravno razburljiv. Produktov je kar nekaj, vsaj za zdaj pa ljudje ne stojijo mrzlično pred trgovinami, da bi kot prvi s polic snedli očala Ray-Ban Meta, XReal Air 2, Virtue Pro … Razlogov je več, na vrhu pa je zagotovo zelo visoka cena. Skoraj vsa pametna očala se prodajajo za več kot 300 evrov, kar ni malo za nišno tehnologijo, ki jo marsikdo niti ne potrebuje.

Ray-Ban Meta so za mnoge najboljša, podjetje Solos pa je pred kratkim predstavilo svojega kandidata Solos AirGo Visions, ki ima edinstveno prednost, da lahko izkoristi moč klepetalnika ChatGPT.

Solos je že prej izdeloval pametna očala, tokrat pa jih je popestril z vgrajeno kamero in podporo za najnovejši jezikovni model GPT-4o, ki ga lahko uporabljamo v ChatGPT-ju. Očala lahko prepoznajo, kaj gledamo in se odzovejo glede na naše glasovne napotke. Na primer: vprašamo jih lahko »kaj gledam«, »kdo je upodobljen v tem kipu«, »najdi mi najhitrejšo pot do NUK-a« in podobno.

Še ena zanimivost je modularna zasnova okvirja, kar pomeni, da lahko kamero ali leče po potrebi menjamo. Cena dodatnih okvirjev je okoli 100 evrov.

Vgrajeni so tudi zvočniki, preko katerih boste slišali odgovor modela GPT, lahko pa tudi predvajajo glasbo. Natančne cene za očala še nimamo. Različica brez kamere, ki prihaja v tem mesecu, bo stala okoli 250 evrov. Različica s kamero pa bo po vsej verjetnosti vsaj sto evrov dražja.

Pa pametna očala res delujejo? Ja in ne. Pogosto so omejena zaradi slabše kvalitete kamer, kar lahko zmede vgrajeno umetno inteligenco, saj ne ve točno, kaj se nahaja pred našimi očmi. Ko je v prizoru preveč informacij, na primer ko se nahajamo na priljubljeni turistični destinaciji, je prav tako lahko razločevanje vsega videnega za umetno inteligenco zelo težavno.

Ko pa so pogoji optimalni, lahko dobimo dobre in hitre povzetke tega, kar se dogaja okoli nas.


Zanima vas više o ovoj temi?
AR naočale virtualna očala VR naočale


Što drugi čitaju?